WebArchiv - archiv českého webu

Červená středa - setkání na podporu pronásledovaných pro víru

27.11.2019

Červená středa - #RedWednesday

setkání na podporu pronásledovaných pro víru

středa 27. listopadu 2019

 

 

Ve středu 27. listopadu 2019 se v Praze i v jiných městech ČR uskuteční druhý ročník iniciativy Červená středa (#RedWednesday). Smyslem této akce je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Vizuálním znakem iniciativy je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru.

V ČR tuto akci organizuje Česká biskupská konference společně s Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí v ČR za spolupráce s Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku (IKDP). Záštitu převzal prof. Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Červeným světlem byly loni nasvíceny veřejné budovy, jako je kostel sv. Havla, kostel sv. Mikuláše a Staronová synagoga v Praze nebo Mahenovo divadlo v Brně, v letošním roce se do iniciativy zapojí i Ministerstvo zahraničních věcí ČR nasvícením části Černínského paláce. Akci finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

 

Program v Praze:

13:00–17:00 - Mezinárodní konference „Problémy náboženské svobody v Evropě“ (Vlastenecký sál, Karolinum, Ovocný trh 3, Praha 1)

18:00 - Židovsko-křesťanská modlitba (Velká aula, Karolinum, Ovocný trh 3, Praha 1)

18:30 - Průvod kolem červeně nasvícených budov (trasa: Karolinum - sv. Havel - sv. Mikuláš na Staroměstském náměstí - Staronová synagoga)

 

Akce vznikla z iniciativy britské pobočky papežské nadace Aid to the Church in Need, která ji pořádá od roku 2016. Akce se ve stejnou dobu koná na dalších místech ve světě – především ve Velké Británii, kde vznikla, a dále na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Itálii, Portugalsku, USA, Kanadě a na Filipínách.

Více informací: www.cervenastreda.cz a www.facebook.com/cervenastreda

Program konference: https://ikdp.cz/redwednesday/

 

Kontakty:

Mgr. Irena Karlová – koordinátorka akce, Česká biskupská konference, karlova@cirkev.cz

Mgr. Tomáš Tetiva – koordinátor pro média, Česká biskupská konference, tetiva@cirkev.cz

 

Přílohy:

pdf3920-ervena-streda-v-praze-27-11-2019.pdf pdf3921-ervena-streda-info-letak-obecny_4-str.pdf docx3922-ervena-streda-2019_tiskove-info-o-akci.docx



Klára Matoušová publikováno: 18.11.2019 11:34 zobrazeno: 471x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus