WebArchiv - archiv českého webu

Výstava Jan Hus – cesty pravdy

Kulturněhistorické muzeum ve františkánském klášteře v Žitavě pořádá až do 8. listopadu výstavu „Jan Hus – cesty pravdy“. Otevřenio je od úterý do neděle od 10 do 17 h. Doprovodné akce: 26. 9. Exkurze po husitských kostelech, 9. 10. Dlouhá noc se zahájením výstavy „Velký poklad pražských knih“, 30. 10. Žitavská kulturní noc, 8. 11. Dernisáž.

Unikátní rukopisy a tisky z archivu Jednoty bratrské v Ochranově a z knihovny Ch. Weise v Žitavě nabízejí společně s uměleckými díly, vyobrazeními, zbraněmi, mincemi a medailemi, modely a symbolickými upomínkovými předměty fascinující obraz doby husitské a odkaz Jana Husa do současnosti. Vedle ještě dosud nikdy nezveřejněných exponátů z žitavských sbírek zde budou představeny i vzácné zápůjčky z muzeí, knihoven a archivů z regionu. Do tématu vás uvede putovní výstava „Jan Hus v roce 1415 a po 600 letech“, kterou připravily společně Husitské muzeum v Táboře, Husova muzejní společnost v Praze a Husův dům v Kostnici. 

Od 9. října můžete navštívit další doplňující výstavu „Velký poklad pražských knih“ v rámci mezinárodního výstavního projektu „10 zastavení k středoevropské knižní malbě z 15. stol.“ Misály v knihovně Ch. Weiseho patří mezi nejcennější poklady Žitavy. Ze šesti svazků z 15. století pocházejí čtyři z Prahy. Tyto sem byly převezeny do bezpečí v roce 1421 vysokými církevními představiteli, kteří v té době prchali před husity na hrad Ojvín a do Žitavy, a zůstaly zde až dodnes. Rukopisy vytvořené pro bohoslužebné účely vznikaly v Praze za doby života Jana Husa. Jeden ze svazků již nemohl být před útěkem dokončen a umožňuje nám tak pohled na ilustrátorovu práci. Se svou bohatou obrazovou výzdobou patří tzv. „Žitavské misály“ mezi mistrovská díla středoevropské knižní malby. 

Plakát a skládačku najdete v příloze.

 

 

Přílohy:

pdfPlakát pdfSkládačka



Václav Drašnar publikováno: 21.08.2015 06:02 zobrazeno: 1458x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus