WebArchiv - archiv českého webu

Modlitba je klíčem ke vztahu s Bohem

„Proč se modlíme, když Bůh předem ví, co řekneme?“ ptá se Heidi Russellová.

Film Krajina stínů (Shadowlands) je příběh o C. S. Lewisovi a jeho ženě Joy. V jednom okamžiku, poté, co zjistil, že rakovina jeho manželky ustoupila, Lewisovi jeho přítel říká: „Vím, jak usilovně se modlíš, a Bůh teď tvou modlitbu vyslyšel.“

Lewis, jehož skvěle zahrál Anthony Hopkins, odpovídá: „To není důvod, proč se modlím, Harry. Modlím se, protože si nemůžu pomoct. Modlím se, protože jsem bezmocný. Modlím se, protože ze mě tato potřeba neustále vyvěrá, ať už spím nebo bdím. Nemění to Boha. Mění to mě.“

Lewis zde mluví o prosebné modlitbě, která po Bohu něco požaduje. Zdůrazňuje, že se nemodlíme proto, abychom změnili Boží myšlení. Bůh nevyslýchá modlitby proto, že se modlíme nebo jak usilovně se modlíme; takový Bůh by byl buď svévolný, nebo krutý. Proč by Bůh vyslyšel upřímnou modlitbu jednoho člověka a druhého ne?

Někdo by mohl odpovědět na tuto otázku poukazem na Boží vševědoucnost. Bůh ví něco, co my nevíme, anebo vidí větší obrázek. Tuto odpověď však nepovažuji za uspokojivou; podle mých zkušeností ze služby a přátelských vztahů nepřináší útěchu těm, kdo trpí nebo mají pocit, že jejich modlitba nebyla vyslyšena. Bůh nemává kouzelnou hůlkou, aby dal hned všechno do pořádku. Člověk trpící rakovinou nakonec zemře. Automobilová nehoda se nedá vzít zpět. Člověk, který vám zlomí srdce, se už nevrátí.

Podstatou modlitby je účast na vztahu, který nám Bůh nabízí. Modlíme se, protože součástí vztahu je dělit se o věci, které nám nejvíc leží na srdci. Přátelé nebo rodina možná už vědí, čím procházím, ale já o tom s nimi chci ještě mluvit. Naslouchají mi a projevují účast s mou situací. Totéž platí o Bohu, k němuž se modlíme.

Jak říká Lewis ke konci filmu: „Modlíme se, abychom věděli, že nejsme sami.“ Modlíme se, protože nás Bůh stvořil pro vztah a vztah vyžaduje komunikaci a společenství. Modlíme se, abychom byli s Bohem.

- Heidi Russellová pracuje na fakultě Ústavu pastoračních studií, na Loyola University Chicago a na projektu OpEd Public Voices.

Zdroj: CathNews



Miroslava Čejková publikováno: 14.03.2018 11:52 zobrazeno: 694x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus