WebArchiv - archiv českého webu

Setkání teologických škol a ekumenická tématika

V září se v Rumunsku setkali zástupci středo- a východoevropských teologických škol, aby společně diskutovali o výchově studentů k ekumenismu v perspektivě moderní Evropy.

Střední a východní Evropa se mění. Toto zjištění není nijak převratné, ale zásadním krokem pro budoucnost bylo setkání zástupců teologických škol, které se uskutečnilo 24. – 28. září v rumunském klášteře Sambata de Sus. Program pořádala společnost Ecumenical Theological Education (ETE – Ekumenické teologické vzdělávání) spolu se Světovou radou církví a Radou evropských církví, za podpory Teologické akademie ve středořeckém Volos.

 

 

Cílem setkání bylo nejen navázat osobní vazby mezi školami, ale také vytvořit funkční a flexibilní síť spolupráce a odhalit její možný potenciál. V závěrečné zprávě se také hovoří o důležitosti ekumenického dialogu, proto se školy zavázaly jej hlouběji zasadit do svých vzdělávacích struktur a předat studentům nejen znalosti, ale také schopnosti vést upřímný dialog v rámci obecně stanovených pravidel. Ke všem tématům promluvili řečníci z jednotlivých zemí (za ČR hovořila sestra Ivana Noble z ETF UK) a přinesli tak mnoho podnětů k práci.

 

 

Pořadatelské organizace se zavázaly dále podněcovat a podporovat vztahy mezi školami a pomáhat jim v realizace předsevzatých cílů.



Kateřina Děkanovská publikováno: 22.10.2008 02:45 zobrazeno: 2509x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus