WebArchiv - archiv českého webu

Kaplan byl na misích v Iráku i Kosovu

22.03.2007 Louny - Na zajímavou besedu do lounské městské knihovny zavítal v úterý večer hlavní vojenský kaplan Armády ČR, podplukovník Jan Kozler. Pohovořil o službě vojenského duchovního i o své účasti na zahraničních misích.

Jan Kozler je duchovním Církve československé husitské. Otec ročního syna Adama a manžel vykonává funkci hlavního kaplana Armády České republiky (AČR) od září loňského roku. Službu v armádě bere jako zkušenost. Účastnil se také zahraničních vojenských misí v Iráku a Kosovu.
Práce vojenského kaplana se liší od činnosti faráře. "V civilním životě je farář zodpovědný za svou farnost. Za skupinu věřících, kteří chodí do kostela. Naopak v armádě je kaplan kolega. Neočekává úctu za to, žeje duchovní, ale musí si nejprve s vojáky vytvořit normální lidský vztah kolegy a kamaráda," popsal svoupráciJ. Kozler.
Jak sám říká, jeho pracovní den začíná jako každému vojákovi. "Nesedíme v kanceláři, ale vykonáváme činnosti jako ostatní vojáci. Jdeme s nimi na cvičení, přípravu a další činnosti. Kaplan musí patřit do rodiny, znát jednotku, znát každého vojáka vní," pokračoval.
Služba vojenského kaplana není misií. "Není to tak, že bychom se snažili vojáky navést na cestu víry. Nemáme za úkol přesvědčovat lidi o víře a náboženství, ani to nijak potají neděláme. Přicházíme však k vojákům s dispozicí svého času, své chuti si s nimi povídat, pomáhat, věnovat se jejich starostem a radostem," vysvětlil J. Kozler.
Jan Kozler byl prvním duchovním své církve vyslaným do služby kaplana v AČR a současně také nejmladším vojenským duchovním u nás. Do funkce kaplana nastoupil už v roce 2002 jako voják základní služby.



 



Mirka Strnadová

Helena Babická publikováno: 23.03.2007 07:11 zobrazeno: 5730x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus