WebArchiv - archiv českého webu

Stanislav Kubín

básník, spisovatel, nar. 6. května 1943 ve Velimi.


Původním povoláním elektrotechnik, do roku 1970 technik u vojenského letectva. Publikoval od mládí, především časopisecky již za svých studií v Brně, kde se také výrazně autorsky podílel na činnosti amatérského divadelního souboru. V té době to byla dramatizace románu J. Loukotkové Navzdory básník zpívá, literární pásma a kompozice. Až do roku 1980 psal sporadicky, psal tak zvaně do šuplíku. Od roku 1980 žije a působí v Liberci, kde se zaměřil na scénická pásma a scénáře pro soaré pořady typu talk show. Protagonisty těchto pořadů byli Alfred Strejček,, Gabriela Vránová, Miroslav Horníček, Jan Kačer a mnoho dalších. V roce 1999 vydal svoji prvotinu, sbírku básní dotýkání. Je autorem více než šedesáti esejů Epištolní a jiná zamyšlení. Do povědomí široké čtenářské veřejnosti se dostal zvláště skvostnou básnickou sbírkou Čas zastavení, čas Perseid.

Poděkování básníku Stanislavu Kubínovi. Čas, touha, slunce, víno, svítání, sen, radost i bolest, ticho, lidé, filosofie …. Boží chrám. Hledáme slova k adoraci….. V mládí jsem lehával v létě na nocí již zchladlé zemi a čekal na „padání hvězd“. Při vzpomínce dosud vnímám ticho hvězdné noci a očekávání… Rozpoznáváme-li chrám, srdce i duše přetéká, když Bůh je tak blízko a máme touhu říci, zpívat, vyjádřit, dát. Ale slovo je jakoby navíc, nepatřičné, nevyjadřuje to, co chceme říci. V té touze jdeme světem a čekáme …. na básníka. A najednou je zde to slovo, to očekávané slovo, jímž vydechneme adoraci. Chvilka lahodná, po níž se stýská. A … v tu chvíli se v nás nerozeznívají pouze ty jedny slzy, ale slzy všech … lahodná vteřina. Čas zastavení, čas Perseid.



Jiří Vaníček publikováno: 27.02.2007 02:25 zobrazeno: 5877x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus