WebArchiv - archiv českého webu

Velikonoce nabízejí též umělecké prožitky

06.04.2007 Orlickoústecko - Dramatický novozákonní příběh života a smrti Ježíše Krista, který ožívá každoročně obzvlášť v období velikonočních svátků, je už po téměř dva tisíce let silnou inspirací pro vnitřní život všech křesťanů. A pro umělce.


O tom, že jejich zpracování motivů odkazujících na velikonoční zvěst nabízí nejednou silný prožitek, svědčí odpovědi některých duchovních na otázku, která z uměleckých ztvárnění biblického velikonočního příběhu považují za mimořádně zdařilá.

Martinů, Bílek...

"Z mimobiblických ztvárnění třeba Řecké pašije Bohuslava Martinů. Ukazují, jak naše nesnášenlivost, zbabělost, podlost a nenávist stále někoho ubíjejí. Ale nade všechny si cením evangelium Janovo. Je nejen literárním skvostem. Nekončí jen ukřižováním, ale vzkříšením. Přátelství z evangelia je silnější než smrt! To je téma!" reagoval Václav Vacek, letohradský katolický farář. " Zdařilých uměleckých ztvárnění velikonočního příběhu je mnoho. Za všechny vyberu starobylý hymnus ´ Ježíš Kristus, náš milý Pán ´ z roku 1541. Zpívá ho náš chrámový sbor na Zelený čtvrtek během obřadu "Umývání nohou". Hymnus ještě středověkým pohledem a typickou tehdejší mluvou vystihl děj "Poslední večeře Páně" a pokornou službu Ježíše. Když i já symbolicky umývám nohy dvanácti mužům z farnosti, je to pro mne silná výzva, abych s novou pokorou a láskou sloužil všem, se kterými se setkám," poznamenal jeho kolega Pavel Seidl z Dolní Čermné.

Síla výpovědi

"Pro mě hodně znamená dřevořezba ukřižovaného Krista od Františka Bílka v pražském chrámu svatého Víta. Je mi blízká tím, že je v ní zpodoben ne jako umučený, ale jako vítězný, zmrtvýchvstalý. Ne visící na kříži, jako na krucifixech, ale tažený vzhůru," sdělila Lidmila Kukuczková z českotřebovské
farnosti
husitské církve.
Podle Lukáše Ondry, brandýského faráře českobratrské evangelické církve, upadají většinou pokusy o ztvárnění velikonočního příběhu do dvou extrémů: "Na jedné straně je nešikovná snaha o doslovnost, jež nezřídka končí trapně a kýčovitě, na straně druhé vůle k radikální interpretaci, občas hraničící se samoúčelnou blasfemií. Přitom však nesmíme zapomínat, že hlavním kritériem není ´ pravověrnost ´ , ale síla umělecké výpovědi. Mám- li být konkrétní: z novějších děl mě oslovuje původní filmová verze muzikálu ´ Jesus Christ Superstar ´ , z klasiky Bachovy ´ Janovy pašije ´ , z výtvarného umění Daumierovo ´ My chceme Barnabáše ´ a Švabinského ´ Zmrtvýchvstání ´ , z literatury Bulgakovův román ´ Mistr a Markétka ´ . A nejen o Velikonocích se rád podívám na Život Brianův".

Orlický deník


Zpracovatel: Anopress IT a.s.




(Jaroslav Hubený)

Helena Babická publikováno: 12.04.2007 03:31 zobrazeno: 3854x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus