WebArchiv - archiv českého webu

Brokopondo

26.02.2018

Co je to za slovo? Aplikuje se stejně jako zaříkávadlo „abrakadabra“? Anebo je to něco jiného? Odpověď na tuto otázku budeme hledat v pondělí 26. února 2018 v 18 hodin v modlitebně CČSH

(Prvomájová 909/7, 1. patro, Praha – Radotín).

Zveme i vás na setkání Světového modlitebního dne s vyprávěním o státu Surinam, zemi pokryté pralesy, oplývající vodopády a řekami, jež jsou na místě neexistujících cest. Budeme také poslouchat svědectví o "paramaribo". Je to příběh potomků uprchlých afrických otroků, nizozemských a britských kolonistů, také indických, indonéských a čínských dělníků i přírodních amerických indiánů Surinamů. Je to místo, kde má své kořeny jedenáct nejlepších fotbalistů světa.

Surinam je pouze dvakrát větší než Česká republika. Je to území, které bylo v roce 1493 objeveno pro Evropu. Budeme–li mít odvahu, otevřeme i smutný odkaz evropského dědictví na severní polokouli. Jsou to v jeho blízkosti Ďábelské ostrovy, s nimiž je spojen děj filmu Motýlek na motivy stejnojmenného autobiografického románu spisovatele Henriho Charriére.

Dnes po řádění hurikánů v Malých Antilách, které mají na svědomí lidské životy i materiální škody, bereme do rukou atlas světa a poznáváme tajemstvím zahalené názvy ostrovů v Karibiku.

Surinam též zdobí drahocenný kamínek s názvem UNITAS FRATRUM. Společenství, které pravidelně vydává svou knihu Hesla Jednoty bratrské bez přestávky téměř 290 let (The Moravian unity of the world wide Moravian church, P. O. BOX 1811 Maagdenstraat 50, Paramaribo, Suriname, South America).

Historický most mezi Českou republikou a Surinamskou republikou je utvářený těmito slovy: Kunvald, Jablonné nad Orlicí, biskup Jan Blahoslav, biskup Jan Ámos Komenský, Suchdol nad Odrou, Ochranov a jeho misie v roce 1732 až na sám konec světa, která při budování svých sídel umisťovala zdroj vody uprostřed zástavby, jako střed křižovatky cest.

Do uvedeného výčtu je třeba doplnit další dvě jména. ThDr. Adolf Ulrich, který byl nejen plukovníkem Československé zahraniční armády na Západě, ale také se v roce 1967 se stal biskupem UNITAS FRATRUM. Jeho životní příběh nalezneme v knize s názvem „V uniformě a v taláru“, jejímž autorem je Miroslav Matouš, učitel náboženství, kněz Církve československé a kazatel Jednoty bratrské, jehož zvraty života zachycuje databáze projektu Paměť národa.

Toto je modlitba bratra M. Matouše v knize „Putování rosou i prachem“ (strana 112):

 

Chraň Pane zem i širé nebe nad ní !

Veď hvězdy svoje, tmám i skutkům vládni

a zákon tvůj se všude skutkem staň !

 

Žeň příboj svůj, voď odliv, když se ztrácí,

dej pevnost skaliskům, kde hnízdí ptáci,

úl včel i doupě lesní zvěře braň !

 

Bdi nad vískami, nocuj nad příbytky,

chraň stromy v zahradách a v oknech kvítky

a spícím vdechuj sílu do hrudi.

 

Buď s dětmi, buď též u nemocných starců,

stůj při chudých i po boku všech dárců.

Střez život, jenž se ráno probudí !

 

SURINAM je výjimečná země, pravděpodobně je první na světě v přepočtu objemu vody na obyvatele. Pamatujeme v rámci setkání Světového modlitebního dne za Surinamskou republiku i na to, že je třeba seznámit se s ní všemi lidskými smysly. Přijměte pozvání k degustaci toho, co je pro její zemědělství v pásmu zhruba 100 km od pobřeží typické: rýže, banány, citrusy, kokosové ořechy a cukrová třtina.

 

autor: Hana A. Vítová



Václav Drašnar publikováno: 15.01.2018 04:34 zobrazeno: 867x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus