WebArchiv - archiv českého webu

Slovo o Mistru Janu Husovi v souvislosti s pojmenováním školy v Hostivici

05.10.2016

Milé děti, vážení rodiče, sestry a bratři.

Jménem této školy bude po Janu Husovi, který žil před více než 600 lety.

Jméno Jan dostal od svých rodičů při křtu, zřejmě v kostele v Prachaticích. Pocházel z jižních Čech z Husince. Proto se také nazýval Jana z Husince. Je to malé město, dříve to byla osada. Dnes je tam také základní škola s názvem Jana Husa. Jan se narodil v chudém venkovském prostředí. Dodnes se tam ukazuje dům, kde je místnost se starou dřevěnou podlahou a kuchyň s ohništěm. V této světničce se podle vyprávění Jan narodil.

Proč se nazývá Mistr? Mistr Jan Hus. Mistr znamená učitel. Jan odešel do Prahy, kde studoval na univerzitě založené císařem a králem Karlem IV. Na této univerzitě později Jan vyučoval a na čas se stal jejím ředitelem – rektorem. Dnes je tam v nádvoří jeho socha.

Jan na této soše, ale i mnohých dalších má v ruce velkou knihu – touto knihou je Bible – Písmo svaté. Jan byl učitelem, ale i knězem. Učil a kázal v Betlémské kapli. Lidu vysvětloval poselství této knihy v českém srozumitelném jazyce.

Hus také rád zpíval už od mládí, kdy jako chlapec zpíval ve sboru v kostele v Prachaticích. V Betlémské kapli kam přicházelo velké množství posluchačů, učil také lidi zpívat. Sám také skládal nové písně nebo upravoval starší.

Jeho životní příběh je velmi dobrodružný, protože žil ve velmi těžké rozbouřené době před 600 lety. Měl hodně přátel, ale měl také nepřátele. I vůči nim se snažil zůstat do konce života vlídný a laskavý. Hus byl učitelem, který učil druhé, ale sám se také učil, aby mohl být dobrým učitelem. Platí totiž zásada. Nikdo nemůže být dobrým učitelem, pokud není dobrým žákem.

Hus se učil z Bible, od Ježíše, který je též správným a nejmoudřejším učitelem všech dob. Přeji Vám dětem a žákům, abyste se mohli mnoho nového a zajímavého dovídat. Také o životě Jana z Husince, jehož jméno nese tato škola.

(Předání medaile, publikací a obrázků)

Tomáš Butta

patriarcha

5. říjen 2016



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 11.10.2016 04:17 zobrazeno: 1410x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus