WebArchiv - archiv českého webu

Zasedalo 4. Valné shromáždění ERC

Praha 15.11.2007 Valné shromáždění Ekumenické rady církví v ČR se sešlo 15. 11. 2007 a mmj. volilo nové předsednictvo (převzato ze stránek ERC)

Společnou modlitbou a biblickým zamyšlením se ve čtvrtek 15. listopadu zahájilo 4. valné shromáždění Ekumenické rady církví. V přátelském prostředí v prostorách Církve adventistů sedmého dne na pražském Smíchově (kteří působí v ERC ve statusu pozorovatele) se bilancoval uplynulý rok, schvaloval rozpočet pro rok následující a také se rozhodovalo o dalším směřování a činnosti Ekumenické rady církví.

Po dvouletém funkčním období byla na programu i volba nového předsednictva ERC. Na nadcházející dva roky předsedou zůstává Dr. Pavel Černý, předseda rady církve Bratrské, stejně tak místopředsedou zůstal Joel Ruml synodní senior Českobratrské církve evangelické. Ke změně došlo na pozici 2. místopředsedy, kdy Dušana Hejbala biskupa církve starokatolické, nahradil Mgr. Josef Červeňák, superintendent Evangelické církve metodistické.
Delegáti valného shromáždění se ohlíželi za společnými ekumenickými aktivitami uplynulého roku. Větší diskuze se rozvinula např. ohledně Ekumenického shromáždění na hoře Říp, které se konalo u příležitosti státního svátku 28.10 a bylo přenášeno v přímém přenosu Českou televizí. Delegáti valného shromáždění téměř jednomyslně podpořili konání této obdobné akce i v příštím roce jako budování nové ekumenické tradice.
Delegáti se také usnesli na podpoře církevnímu školství, které stále nemá rovné, zejména finanční, podmínky při své působnosti ve srovnání s ostatními. Staronový předseda Černý také informoval účastníky o velmi aktuálním jednání církve a státu ohledně majetkového narovnání. Pozornost byla věnována i blížícímu se předsednictví ČR v Evropské unii a zejména úloze našich církví při jeho přípravách a průběhu v první polovině roku 2009.


Mgr. Ondřej Chrást       (článek přezat z www.ekumenickarada.cz - K.V.)



Kateřina Děkanovská publikováno: 20.11.2007 11:46 zobrazeno: 3000x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus