WebArchiv - archiv českého webu

Modlitba ke svátku Cyrila a Metoděje - červenec 2010

            Bože, děkujeme ti za dnešní setkání ve jménu tvého Syna Ježíše Krista. Jsme ti vděčni, že jsi nás pohostil z jeho stolu chlebem slova a svátostným pokrmem v místech, kde se před staletími rozvíjel a uchovával živý odkaz věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Kde ke tvé chvále zaznívala liturgie ve slovanské řeči.

            Děkujeme ti za bohatství naší národní kultury, jejíž základy kladli tito dva bratři ze Soluně. Děkujeme ti za příklad jejich spolupráce, neboť – ač měli různá obdarování – doplňovali se a vzájemně spolupracovali. Ať i my přes rozdílnost dokážeme spolupracovat jako bratři a sestry na společném díle pro tvé království. Děkujeme ti za misijní dílo Cyrila a Metoděje, kteří přinášeli zvěst evangelia ne mocí a politickou silou, ale mocí a silou tvého Ducha svatého. Prosíme tě o tvé požehnání pro misijní dílo církve v dnešní době. Učiň i z nás šiřitele světla křesťanské víry, které oni vnesli do naší vlasti. Prosíme tě o to, aby i skrze naše svědectví mnozí mohli poznávat tebe a tvého Syna Ježíše Krista, Spasitele všech lidí. Amen.



Tomáš Butta, patriarcha

Marie Trtíková publikováno: 09.07.2010 12:03 zobrazeno: 3142x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus