WebArchiv - archiv českého webu

Projev v Husinci dne 6. července 2015

06.07.2015

Vážený pane předsedo senátu, vážená paní starostko, vzácní hosté, vážení přítomní,

dovolte, abych vás pozdravil v tento památný den jménem Církve československé husitské a poděkoval za dobrou spolupráci s městem Husinec a jeho vedením. Jsem rád, že se nám přes všechny obtíže podařilo uskutečnit společně se státem, krajem a městem celkovou rekonstrukci a obnovu Památníku v Husinci právě k letošnímu výročí. Vzniklo tak Centrum Mistra Jana Husa, které pro mnohé může být otevřené jako místo pietní úcty, tak i kulturních aktivit a poznávání Husova příběhu a poselství.

Husinec, Praha, Kostnice, to jsou tři místa nejvíce spojené s Husovým životem a tradicí. V Praze, kde působil, probíhají v tomto čase „Husovské slavnosti 2015“. Rovněž i v Kostnici se koná ekumenická bohoslužba v hlavním kostele a další připomínkové akce. Účastnil jsem se poutě do Kostnice dne 3. a 4. července s průvodem k Husovu kameni. Tam byl položen věnec i za město Husinec.

Hus patří mezi osobnosti, o kterých platí „Ač zemřel, ještě mluví“ (srov. Žd 11,4). Ačkoliv Hus podstoupil smrt, jeho myšlenky zůstaly živé. Ačkoliv po právní stránce svůj spor prohrál, přesto morálně nad svými soudci zvítězil. Ačkoliv měl být zapomenut nebo naopak politicky zneužit, jeho odkaz pravdy, svědomí a lidskostí nás i po 600 letech oslovuje. Děkuji za pozornost.

 

                                                                          Tomáš Butta

                                                        patriarcha Církve československé husitské



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 19.10.2015 04:48 zobrazeno: 1832x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus