WebArchiv - archiv českého webu

Trojí přínos Husova výročí - září 2015

26.09.2015

Projev při odhalení sochy (Vlasenice u Kamenice nad Lipou)

Vážení přítomní!

Před několika lety se zdálo, že postava Jana Husa je pro českou společnost nezajímavá. Letošní 600. výročí však ukázalo pravý opak. Akce provázené zájmem veřejnosti se konaly v Husinci, v Praze a v Kostnici a na mnohých dalších místech. Nejde jen o to, že se lidé v čase tohoto výročí sejdou ke slavnosti a zase rozejdou, ale jde o to, aby nás Hus oslovoval trvaleji.

Trvalejším přínosem letošního Husova výročí je trojí skutečnost. Husovo výročí podnítilo úsilí o hlubší poznání této osobnosti v nejširších souvislostech. Odborný přístup má nezanedbatelný význam pro pohled na Jana Husa. K tomu přispívají četné konference, výstavy a publikace. Je potřebné pronikat pod povrchní znalost a povědomí o Husovi, navíc osobnosti, která byla z ideologických důvodů přebarvována a využívána.

Druhý přínos spočívá v ekumenickém sbližování církví. Husovo výročí nás křesťany v roce 2015 nerozdělilo i přes odlišnost pohledů. Jako husitská církev jsme mohli spolupracovat společně s Českobratrskou církví evangelickou na přípravě červencových akcí v Praze. Současně se v souvislosti s Husovým jubileem uskutečnily bohoslužby s prosbami za smíření a odpuštění s Římskokatolickou církví. Hus není nahlížen jako kacíř, ale jako reformátor a křesťanský svědek víry. Důležité je v současné době hledat to, co nás křesťany spojuje a ne rozděluje.

Za třetí přínos se dá považovat to, že Husovo výročí není shora určováno a politicky řízeno, ale odvíjí se spontánně. Dokladem toho je nespočet akcí věnované této osobnosti našich dějin. Vznikají i umělecká díla výtvarná, literární a hudební. Tyto aktivity ukazují, že Hus patří k historické paměti národa a Evropy.

Toto sochařské dílo z trvalého materiálu – žuly je také jedním z kamenů naší národní paměti. Viditelně bude připomínat nám i budoucím generacím osobnost Jana Husa a jeho trvalý odkaz vycházející z jeho pevné a odolné víry opírající se o úhelný kámen Ježíše Krista (Mt 21,42; Ef 2,20). 

Vyjadřuji poděkování tvůrci i všem podporovatelům tohoto díla.

 

Září 2015                                                                                                 Tomáš Butta



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 19.10.2015 05:01 zobrazeno: 1872x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus