WebArchiv - archiv českého webu

Pozvánka do Plaňan

Husův rok v Plaňanech

   Nezapomenout Husovo: „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrt,“ se snažíme v letošním roce i v Plaňanech. Uspořádáním několika akcí naše NO přibližuje Husův odkaz nejen členům církve, ale hlavně široké veřejnosti.

Zájemci tak mohli navštívili 22. 4. na naší faře přednášku pana Mgr. Martina Drahovzala, PO STOPÁCH HUSITSTVÍ NA KOLÍNSKU. Sám Mistr Plaňany ve svém životě minul, ale následné události kraj kolem Kolína rozhodně ne. Právě o tom, jak zasáhly Husovi myšlenky náš region jsme si popovídali na naší faře.

   V sobotu 23. 5. 2015  od 18:00 hodin zaznělo v Husově sboru Scénické oratorium MISTR JAN HUS o Husově životě a odkazu v obnovené verzi v roce 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. V komorní verzi oratoria účinkovali Richard Pachman (zpěv, autor hudby a textů)  a Dita Hořínková (zpěv, herecké vstupy). Koncert se uskutečnil díky osobnímu sponzorskému daru.

   Na Noc kostelů 29. 5. 2015 naše náboženská obec nabídla program pro návštěvníky od 16:00 do 24:00 hodin. Tak jako ve většině NO jsme promítli filmy „Dějiny udatného českého národa“,  1. díl českého filmu  ,,MISTR JAN HUS“. Během odpoledne a pro zájem návštěvníků jsme tak, jako každý rok, promítli populární Cimrmanovo „České nebe“

Od 19:30 hodin pak koncert country kapely NE NIC MOC navštívilo kolem 30 návštěvníků.

Průběžně byly organizovány komentované prohlídky plaňanských památek – Husova sboru – SYNAGOGY, Renesanční zvonice na hřbitově a kostela SV. JANA KŘTITELE.

  Před prázdninami a očekávanými velkými oslavami v Praze si v Plaňanech připomeneme Mistra Jana ještě 6. 6. 2015 od 17:00 hodin programem  POCTA MISTRU JANU HUSOVI, kdy vystoupí pěvecký sbor Piccolo coro ed organo a děti Základní školy Plaňany budou číst úryvky z knihy Dopisy z Kostnice od Mgr. Jany Krajčiříkové.

 

    Na další kulturní zážitky zve NO CČSH a to 12. 6. 2015 od 20:00 hodin na vystoupení divadelního souboru MRSŤA PRSŤA s hrou W. Shakespeara Mnoho povyku pro nic, a v rámci Podlipanských kulturních slavností na vystoupení KOMORNÍHO SMYČCOVÉHO ORCHESTRU VOX BOHEMICA dne 14. 6. 2015  od 17:00 hodin

 

 

 

Mgr. Martin S. Charvát



Václav Drašnar publikováno: 02.06.2015 01:32 zobrazeno: 1573x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus