WebArchiv - archiv českého webu

Probíhají ve Vaší náboženské obci sociálně zaměřené aktivity?

Praha 00.00.2008

V letošním roce jsem se pokoušela zjistit, je-li organizována v náboženských obcích naší církve pravidelná činnost orientovaná na sociální oblast našeho života. Pro tento průzkum jsem vytvořila jednoduché dotazníčky, ale vyplněných se mi jich vrátilo žalostně málo.

 

Víme, že v mnohých obcích pořádají kvalitní kulturní akce a věnují se vzdělávací činnosti či práci s dětmi. Do sociální oblasti; a toto spojení, prosím, nevnímejte nijak pejorativně; by patřilo pomáhání či doprovázení bližních v těžké životní situaci, seniorů nebo handicapovaných. Dále například kluby seniorů, setkávání osamělých rodičů nebo maminek, jejichž dospělé děti odcházejí z domova a ony v tomto těžkém období hledají náplň života. Přečtěte si, jak v některých obcích tyto činnosti probíhají.

 

Krásným příkladem je pravidelné setkávání seniorek v náboženské obci Čelákovice. Setkání probíhají na faře pod vedením sestry farářky Špakové. V první části probíhá biblická hodina, otevřená všem příchozím, byť se považují za nevěřící nebo jsou členkami jiných církví. Účastnice se střídají v přípravě občerstvení; vždyť všechny kuchařky rády předvedou své umění; a při kávě nebo čaji si mohou popovídat o svých starostech i radostech. Dále se zabývají výrobou obvazů pro válkou postižené země, v současné době jejich obvazy putují potřebným v Afganistánu. Touto cestou by sestra farářka ráda zveřejnila návrh: potýkáte-li se někdo s přebytkem příze, věnujte ji, prosím, pilným dámám v Čelákovicích. Pastorační asistentka v Čelákovicích sestra Mira Poloprutská se zase věnuje půjčování zdravotnických pomůcek (například chodítek) potřebným v okolí.

Dejvická náboženská obec organizuje, i přes potíže se získáváním skladovacích prostor, tradiční bazárky. Na tuto akci můžete přinést to, co vy zrovna nepotřebujete, ale jiným by mohlo ještě výborně posloužit; nebo velmi levně koupit, co právě vám chybí.

Spousta obcí své sociální projekty chystá: v České Lípě vznikají malometrážní byty pro týrané matky s dětmi, v Příbrami se budou věnovat předškolákům s handicapem.

A jistě se děje něco i někde jinde. Jen o sobě vzájemně nevíme. Proto prosím, organizujete-li u vás aktivity podobného typu, napište o nich. Vaše zprávička může být uveřejněna v Českém zápase a na stránkách Sociálního odboru, váš nápad nebo zkušenost může pomoci i ostatním obcím rozběhnout podobnou záslužnou činnost. Dokonce si myslím, že by bylo užitečné uspořádat setkání, na kterém bychom si mohli předat zkušenosti i návrhy osobně. Dejte vědět, zda máte o takové setkání zájem, případně jakou jinou formou byste rádi se svými kolegy spolupracovali. Své návrhy, podněty, informace o tom, co ve vaší obci děláte, posílejte na e-mailovou adresu socialni@ccsh.cz nebo poštou Sociální odbor ÚÚR CČSH, Wuchterlova 5, 166 26 Praha 6 – Dejvice.

 



Mgr. Lenka Nováková

Lenka Nováková publikováno: 03.09.2008 11:10 zobrazeno: 3242x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus