WebArchiv - archiv českého webu

Pozdrav s poděkováním za zapojení do „Noci kostelů“

Vážení organizátoři, vážení účastníci a návštěvníci,

         „Noc kostelů“, kdy se otevírají stovky velkých chrámů i menších staveb pro veřejnost, je akcí přijímanou s velkým zájmem. Kostely Římskokatolické církve i dalších církví se uprostřed noci naplňují světlem a pestrobarevným programem. Patří dík všem hlavním i místním organizátorům, dobrovolníkům a podporovatelům.

         Děkuji náboženským obcím Církve československé husitské za zapojení do této akce, které je aktivní, tvořivé a každým rokem ve větší míře. V desítkách staveb naší církve po celé vlasti se organizuje program pro dospělé i pro děti a umožňuje zájemcům prohlídku prostoru. Vedle historických adaptovaných budov s pestrou náboženskou minulostí mohou příchozí poznávat stavby meziválečné architektury ve stylu funkcionalismu. Řada z nich je již kulturní památkou. Nečastěji nalezneme označení jako „Husův sbor“, které dosvědčuje živý vztah k osobnosti českého reformátora. Naše sbory byly budovány z víry a obětavosti. Jsou místem pro liturgickou slavnost a pravidelné setkávání s Božím slovem z Bible. I přes svou na první pohled jednoduchost a prostotu mají svoji zajímavou historii a kulturní hodnotu. Děkuji všem, kteří se aktivně připojují k této akci, připravují program a projevují pohostinnost vůči příchozím.

         Noc je v běžném lidském životě časem odpočinku, zklidnění a načerpání nových sil. Ať tedy „Noc kostelů“ umožňuje mnohým načerpat nové poznání i zakusit zklidnění, odpočinutí a osvěžení ducha při vstupování otevřenými dveřmi do světla chrámů, kostelů, sborů a modliteben.

 

L. P. 2013                                                           Tomáš Butta

                                                        patriarcha Církve československé husitské



Tomáš Butta, patriarcha

Marie Trtíková publikováno: 21.05.2013 11:12 zobrazeno: 2436x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus