WebArchiv - archiv českého webu

Prezident CEC: Péče o stvoření je nespornou součástí křesťanské teologie

31.08.2018

Prezident CEC Rev. Christian Krieger s kardinálem Angelem Bagnascem, prezidentem Rady evropských biskupů Evropských konferencí (CCEE), se nedávno zúčastnili první ekumenické modlitby za stvoření v Assisi. Smyslem ekumenické modlitby, která proběhla ve dnech od 31. srpna do 1. září 2018, byla oslava Světového dne modlitby za stvoření a zahájení Období stvoření.

Série modliteb a meditací se odehrála v různých částech Assisi a vyvrcholila před bazilikou sv. Františka. Rev. Christian Krieger ve svém příspěvku podtrhl, že „Péče o stvoření je neoddiskutovatelnou součástí křesťanské teologie, vztahů mezi lidmi, s Bohem a s tímto světem.“ Rev. Krieger dodal: „Péče o stvoření je zcela zřejmým úkolem pro všechny křesťany a pro všechny církve. Je to úkol, který jde ruku v ruce s jinou zásadní úlohou církví – snahou o jednotu. Neexistují rozdíly mezi církvemi nejrůznějších tradic v úsilí o péči o stvoření. Péče o stvoření je úkol, na kterém mohou všechny církve spolupracovat, aniž by vyvstaly jiné problémy, které by bylo třeba vyřešit dříve.“ „Péče o stvoření je úkolem nás všech. Je to úkol nejen naléhavý, ale také pro církve příhodný. Musíme zintenzivnit naši snahu a přijmout zodpovědnost za nádherný dar Božího stvoření. Můžeme a musíme tak učinit! Společnou prací a modlitbami za stvoření,“ zdůraznil Rev. Krieger. Události se účastnily církve římskokatolických, anglikánských, ortodoxních i protestantských tradic. Mezi představiteli ekumenických organizací byly mimo jiné také Světová rada církví, Světová luterská federace, ACT Alliance, Evropská křesťanská environmentální síť a Globální katolické klimatické hnutí. Ke sledování Období stvoření prezidenti CEC a CCEE nedávno zveřejnili společné video vyzývající k modlitbě a péči o stvoření.

Zdroj: www.ceceurope.org

Připravila Kateřina Vítková

 



Jan Zítka publikováno: 26.09.2018 09:05 zobrazeno: 588x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus