WebArchiv - archiv českého webu

Na cestě ke společnému datu slavení Velikonoc

Lvov Naděje na společné slavení Velikonoc se přiblížila skutečnosti v ukrajinském Lvově, kde se 15. května sešli teologové na mezinárodním ekumenickém semináři, který pořádal Institut ekumenických studií Ukrajinské katolické univerzity.

Tento prastarý problém rozděluje církve po dlouhá staletí, protože již od počátku stanovily různé skupiny křesťanů různá data slavení připomínky Kristovy vykupitelské oběti. Důvodem jsou odlišnosti, které ve svých svědectvích podávají evangelisté. Již na ekumenickém koncilu v Nikáji roku 325 bylo stanoveno, že svátek bude slaven první neděli po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Protože však pravoslavné církve používají juliánský kalendář a západní církve kalendář gregoriánský, jejich výpočet data se liší až o pět týdnů.

 

 

V roce 1997 v syrském Aleppu vydala Světová rada církví prohlášení, že k výpočtu by se místo kalendářního systému měl používat moderní postup s využitím astronomických technologií. Účastníci mezinárodního semináře ve Lvově, kteří pocházeli z různých církví Evropy, přitakali tomuto rozhodnutí. Jako počátek společného rozhodnutí byl měly posloužit roky 2010 a 2011, kdy se oba kalendáře výjimečně protnou a obě větve církve budou slavit Velikonoce společně. Podle nové postupu by pak v roce 2012 mohly církve slavit Velikonoce společně 8. dubna.

 

 

Přesto účastníci semináře vyjádřili obavy o budoucnosti této dohody, protože rozdělení církví nespočívá pouze ve výpočtu data Velikonoc a dlouhé rozdělení poznamenalo jejich vzájemnou důvěru. Proto je třeba aby si vyšly vstříc i tím, že nestanoví fixní datum, ale datu pohyblivé, závislé na astronomických výpočtech.

Převzato z tiskové zprávy Světové rady církví - 28. 5. 2009



Kateřina Děkanovská publikováno: 29.05.2009 10:14 zobrazeno: 2626x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus