WebArchiv - archiv českého webu

Modlitba u příležitosti 130. výročí narození prezidenta E. Beneše - květen 2014

Věčný Bože, chceme ti v tuto chvíli poděkovat za život a přínos našeho prezidenta Edvarda Beneše, který je spjat s naší zemí a jejími dějinami, i s těmito místy v jižních Čechách.

Děkujeme ti, že společně s Tomášem Garriguem Masarykem a mnohými dalšími se zasazovali o vznik našeho novodobého státu založeného na demokratických hodnotách. Uvědomujeme si, v jak těžké době žil! Když se prosazovaly v Evropě mocenské zájmy těch, kteří k dosažení svých cílů užívali násilí, když opora viděná v druhých nám blízkých národech selhala. Jak obtížnými rozhodováními musel procházet a jaké porážky a zklamání zakoušel! Děkujeme ti, že i přes to všechno usiloval o hodnoty práva, pravdy a lidskosti.

Prosíme tě, buď při těch, kterým je v současnosti svěřena odpovědnost za správu této země. Ať čerpáme z odkazu osobností naší historie, které se vyznačovaly lidskostí a projevovaly se duchovní a mravní silou. Prosíme tě, Bože, Králi věků, o tvůj pokoj a dobro pro naši zemi a spravedlivé soužití mezi národy. Ať tvá přízeň, milosrdenství a požehnání nás provázejí. Amen. 



Tomáš Butta, patriarcha

Marie Trtíková publikováno: 02.06.2014 01:47 zobrazeno: 2028x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus