WebArchiv - archiv českého webu

Pozvání na 10. ročník Pouti na Sázavu

Určitě nebudete litovat, pokud se rozhodnete vydat se v sobotu 3. července na Sázavu, kde proběhne 10. ročník Pouti na Sázavě, ale i mezinárodní přehlídka veteránů i městská pouť.

Již v dopoledních hodinách budou moci děti od 10 h u našich stanoviště s barevným deštníky u městské lávky malovat - poutnická roucha Cyrila a Metoděje, či mnišskou kutnu opata Prokopa, v nichž se pak vydají na cestu za poznáním v rámci dětského programu, který začne na Severní zahradě kláštera po úvodní bohoslužbě Církve československé husitské ve 14.30 h, a bude možné se ho účastnit až do 18 h. Jeho součástí bude i pohádka divadla Apropo pro malé i velké v 15 h na Severní zahradě. Nebudou chybět ani soutěže zvláštního hosta programu pro děti - Tondy Obala na cestách! Nevíte, kdo to je? Nechte se překvapit! A jako bonus připravila náboženská obec Církve československé husitské na Sázavě v rámci jí pořádaného setkání veteránů na Sázavě též malování (v dopoledních hodinách u "hasičárny") historických vozidel, která se na Sázavě v době pouti sjedou z různých míst Evropy.

Oficiálně začne 10. ročník Pouti na Sázavě ve 12 h ve Sboru opata Prokopa Církve československé husitské na Sázavě, odkud se ve 12.30 h odeberou účastníci ke krátké pouti do areálu Sázavského kláštera, kde bude na Severní zahradě program zahájen bohoslužbou Církve československé husitské vedenou jejím patriarchou Tomášem Buttou a biskupy pražským a brněnským Davidem Tonzaerm a Petrem Šanderou, jenž poslouží kázáním. Již na cestě doprovodí poutníky Pražský žesťový kvintet, který potěší svým lahodným zvukem mnohé i po bohoslužbách na Severní zahradě kláštera. Hudební program potom bude pokračovat v 16 h vystoupením světově proslulého varhaníka Jaroslava Tůmy, na jehož koncert naváží mladí hudebníci - dechový kvintet 4 + 1. Program bude tradičně zakončen v kryptě kláštera v 18 h modlitebním ztišením.

V průběhu dne budou moci návštěvníci využít i nabídky kláštera ke komentovaným prohlídkám. Nebude chybět občerstvení kávou a čajem Fair trade, výrobky bude možno i zakoupit s sebou jako i vybranou literaturu a další.

Pouť na Sázavě pořádá Církev československá husitská ve spolupráci s klášterem Sázava za podpory města Sázava a finanční podpory ministerstva kultury ČR a Středočeského kraje. Mediálními partnery jsou Sázavské listy, Český zápas, časopis Husita a Český rozhlas - regiony.



Hana Tonzarová

Helena Bastlová publikováno: 30.06.2010 10:10 zobrazeno: 4078x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus