WebArchiv - archiv českého webu

Ján Košturiak: O podnikání s nadhledem

Ján Košturiak: O podnikání s nadhledem

(Karmelitánské nakladatelství 2015)

 

Ján Košturiak je vysokoškolský profesor, skvělý podnikatel a spoluzakladatel společnosti IPA Slovakia. Za své životní poslání si zvolil mravní, resp. křesťanské podnikání. Někomu může spojení těchto dvou slov znít jako utopie nebo spíš exotický shluk písmen. Pravda je však taková, že prof. Košturiak na svém cíli pracuje poctivě už několik let a má za sebou pozitivní výsledky. Shromažďuje kolem sebe schopné lidi z různých oborů: umění, teologie, filosofie, ekologie a samozřejmě podnikání a managementu. Na konferencích je nechává spolu otevřeně diskutovat a propojovat svět idejí se světem materie. Tím se dosahuje netradičního a pozitivního jiskření, burza nápadů, výměna informací.

Kromě jiných aktivit se prof. Ján Košturiak věnuje také publicistice. Jeho styl bychom mohli nazvat „popularizace managementu“ neboli „polidšťování podnikání“. Ve slovenštině mu vyšlo několik knih: Zastavenia, Úvahy na každý deň, Kresťania a podnikanie, Úvahy o podnikaní. Právě posledně jmenovaná se nyní dostává na trh v českém překladu pod názvem O podnikání s nadhledem.

Knížku tvoří mini úvahy a fejetony, které se dotýkají vícero oblastí života: byznysu, ekonomiky, mezilidských vztahů, náboženských otázek, ekologie a lidské existence vůbec. Všechno propojuje Ariadnina nit – hledání ctnosti ve společnosti, v marketingu a samozřejmě v našem osobním životě. V tomto nelehkém zadání Košturiak připomíná Platóna.

Košturiakovy texty jsou přirozené, plné originálních vhledů a životem ověřené moudrosti. Autor se projevuje jako skvělý pozorovatel, který má dar od Boha střípky situací asociovat. Člověk se při čtení této knížky nemůže zbavit kladného pocitu, že autor mu snímá myšlenky přímo z duše a klade je na papír. V dnešní době relativizace všeho si autor dovoluje otevírat témata, ve kterých figurují v hlavních rolích skromnost, úcta člověka k člověku, krása kolem nás, žasnutí nad bytím, poctivost a čtenář při tom všem nemá pocit levného sentimentu. A co je chvályhodné, Košturiak se jako podnikatel nestydí za své křesťanské přesvědčení, které dokládá citacemi Anselma Grüna, Richarda Rohra, Maxe Lucada, Benedikta XVI. a dalších.

Předmluvu ke knize napsal Andrej Kiska, současný slovenský president. Napsal ji v čase, kdy prezidentem ještě nebyl, protože s Košturiakem jej spojuje dlouholeté přátelství z dob podnikání. Andrej Kiska se v předmluvě vyznává: „Tato kniha mi zase otevřela oči a přinutila mě změnit svůj pohled na svět.“ A o to Košturiakovi jako misionáři v oblasti managementu jde především. Měnit pohled lidí na svět, vidět ho z perspektivy dobra a naděje – jako úrodnou vinici, která může sloužit ku prospěchu všem.

Juraj Jordán Dovala



Václav Drašnar publikováno: 24.07.2015 02:06 zobrazeno: 1285x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus