WebArchiv - archiv českého webu

Vyjádření církevní komise

Církevní komise se sešla v pondělí 19. 5. 2008 ke společnému rozhovoru o současném stavu projednávání zákona o nápravě některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody a o narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. Církevní komisi tvoří zástupci České biskupské konference a Ekumenické rady církví, kteří jednali s komisí vlády České republiky o znění tohoto zákona.
Církevní komise s vděčností zhodnotila, že na rozdíl od nejednotnosti politické scény, církve zůstávají jednotné v názoru na předkládaný návrh zákona a nepovažují za potřebné otvírat další jednání o jeho změnách. Vyslovila obavu, že jakékoli další oddalování řešení vztahu církví a státu ohrozí mezinárodní pověst našeho státu a nepřispěje k dobrému začátku předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. S jistou lítostí konstatovala, že další oddalování přijetí zákona nevyhnutelné poškodí rozvoj řady měst a obcí a znemožní jim čerpání financí z EU. Církve již od 90. let předkládaly Ministerstvu kultury seznamy zabavených majetků a zdevastovaných objektů. Již tehdy bylo patrné, že cesta výčtové metody je neschůdná, protože položek je příliš mnoho.
Církevní komise si uvědomuje složitost pozadí politických zájmů a bojů a přesto doufá, že ohled na službu církví pro společnost, na rozvoj obcí a měst a na řádnou správu a údržbu blokovaného majetku přispějí k tomu, aby dlouho neřešený problém dospěl ke zdárnému cíli. Bude-li dosaženo narovnání vzájemných vztahů podle ideje předloženého návrhu zákona, církve budou moci plněji rozvinout svou službu pro společnost.
 

Církevní komise, Praha 19.5.2008    



Helena Bastlová publikováno: 21.05.2008 10:28 zobrazeno: 4738x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus