WebArchiv - archiv českého webu

Tisková zpráva k 6. červenci 2014

06.07.2014

Církev československá husitská připomíná památku Mistra Jana Husa tradiční bohoslužbou v Betlémské kapli v Praze 6. července 2014 od 15 hodin, které se účastní představitelé ekumeny a veřejného života. Pozvání v letošním roce přijal pan vrchní starosta města Kostnice.

Dalšími místy bohoslužeb a setkání je 5. července hrad Krakovec u Rakovníka a 6. července Husinec u Prachatic, Kozí hrádek u Tábora a německé město Kostnice.

Církev československá husitská a Českobratrská církev evangelická uzavřely dohodu o spolupráci k přípravě Husova 600. jubilea. „Husovské slavnosti v roce 2015“ se budou konat příští rok v Praze na Staroměstském náměstí a v přilehlých kostelích.

Církev československá husitská zajišťuje obnovu a novou expozici v Památníku Mistra Jana Husa v Husinci ve spolupráci s ministerstvem kultury, Jihočeským krajem a městem Husinec.

Mistr Jan Hus představuje osobnost víry a reformačního myšlení. Vycházel ve svých snahách o nápravu tehdejší církve a společnosti z  Bible, kterou považoval za důležitou autoritu. Husův dějinný odkaz se dotýká naší národní identity a současně Hus přesahuje svým významem hranice naší země.

 

Za Církev československou husitskou                        Tomáš Butta, patriarcha

Dne 3. července 2014



Václav Drašnar publikováno: 03.07.2014 06:31 zobrazeno: 3188x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus