WebArchiv - archiv českého webu

Tip na výlet a dovolenou v jižních Čechách

Blíží se léto a v tomto čase mnozí z nás plánujeme dovolenou. V poslední době začíná být Česká republika zajímavá nejen pro zahraniční turisty, ale i pro nás Čechy - nejen kvůli bezpečí, které tady cítíme, ale i pro její krásu – rozmanitou krajinu, hravé řeky a malebné vesničky. Přesně tak vypadají jižní Čechy.

Ráda bych vás pozvala na Buškův hamr u Trhových Svinů, který již čtvrtým rokem provozuje Domeček - středisko pro volný čas a integraci Diakonie a misie Církve československé husitské.

Buškův hamr (z roku 1780 ) je funkční technickou památkou a jedním ze čtyř nejzachovalejších hamrů v České republice, který krásně zapadá do jihočeské krajiny. Je součásti mikroregionu Velešín – Pořešín – Žumberk – Trocnov - Buškův hamr. A co vás na hamru čeká?

- promítání filmu z roku 1949 z doby, kdy hamry na našem území běžně fungovaly

- prohlídka hamerníckého nářadí s praktickou ukázkou práce bucharu, brusu a měchu

- prohlídka muzea o životě hamerníků - ve spolupráci s Jihočeským muzeem se nám podařilo oživit obrazovou část muzea (fotky, obrázky od místního dentisty Karla Hlubučka)

- ukázky dobové doublebské keramiky a nábytku

 

Zpestřením prohlídky jsou holandské kozičky, které neoddělitelně již několik sezón patří k hamru. Věřte, že tato inteligentní a milá zvířátka zaujmou nejen děti. Pokud byste si chtěli prohlédnout okolí, na Buškově hamru můžete využít naučnou stezku o místní flóře a fauně dlouhou cca 4,5 km. Po cestě narazíte na kostel Nejsvětější trojice, odkud je nádherný výhled na Trhovosvinensko. Výlet je vhodný i pro rodiny s malými dětmi. A než vyrazíte, můžete se posilnit u nás v hamerníckém občerstvení, prohlédnout anebo zakoupit keramické výrobky Domečku a kovářské výrobky od Daniela Podařila. Na Buškově hamru můžete získat i turistické razítko, známku a vizitku.

 

Buškův hamr je zároveň kulturním a společenským centrem. Od května do září pořádáme v areálu koncerty, divadelní představení a jiné kulturní a společenské akce. Je to krásné a zajímavé místo i pro podnikové akce, setkání s přáteli, obchodními partnery nebo kolegy. V objektu je místnost vhodná pro školení nebo porady. K dispozicí je občerstvení formou bufetu. V případě zájmu zajistíme hostům grilování nebo pečení prasete. Pokud byste chtěli na hamru i přespat, zajistíme vám ubytování v penzionu, vzdáleném cca 1 km od Buškova hamru.

Bližší informace a kontakty najdete na www.domecek.org nebo na FB Buškův hamr. 
Zaujalo vás naše pozvání? My se na vás těšíme už teď. LL

?

Přílohy:

jpgFoto 1 jpgFoto 2 jpgFoto 3



Václav Drašnar publikováno: 15.04.2016 04:35 zobrazeno: 1733x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus