WebArchiv - archiv českého webu

Kostely v Británii se otevírají bývalým farníkům - zvou je jako VIP

Projekt, který započal již roky 2004 má za úkol jediné. Ukázat, že není důvod bát se přijít do kostela, i když jsme tam už po léta nebyli. Speciální bohoslužby pořádaly kostely po celé Británii.

V polovině října se po celé Británii v církvích hovořilo o jediné věci – jak dostat zpět do lavic ty, kteří již dávno na bohoslužby nechodí. Projekt s názvem „Back to Church Sunday“ (česky „Neděle – Zpět do kostela“) se uskutečnil v 38 anglikánských diecézích a podpořily jej i ostatní církve v Británii. Skutečným základem byla ale hojná účast všech věřících, kteří chodí do kostela pravidelně a osobně svým přátelům a známým předávali „VIP pozvánky“ na bohoslužby ve více než 3000 kostelech po celé zemi.

 

Přípravám velmi pomohli sponzoři, kteří poskytli farnostem „zvací balíčky“ s letáky, tričky či balónky. Všechen materiál včetně pohoštění po bohoslužbě poskytli partneři církví z řad fairtradeových společností (u nás např. Ekumenická akademie Praha), takže vše bylo ekologické a navíc odpovídalo normám spravedlivého obchodu.

 

Nápad na rozšíření osobních pozvání na bohoslužby se zrodil v roce 2004 v diecézi v Manchesteru. Od té doby se velmi rozšířil, protože každý kostel zaznamenal v průměru 10 staronových příchozích a počty stále rostou. Odhaduje se, že jen anglikánské kostely proto mohly vloni uvítat až 30 000 navrátilců. V jedné diecézi přišlo na pozvání až 6 000 bývalých členů obcí a po půl roce se zjistilo, že 700 – 900 (12 – 15 %) už v obci zůstalo a pravidelně chodí na bohoslužby dál.

 

Způsobů, jak farnosti a diecéze zvaly své docházkově vlažné členy zpět do kostela bylo mnoho. Jeden z biskupů se odhodlal vstoupit do místních dolů a překvapené horníky osobně pozval na bohoslužbu. Jinde se kněží proletěli letadlem, nebo také natáhli před vchod do kostela červený koberec slávy jak pro hvězdy z Holywoodu. Jiný biskup se pro změnu vydal do ulic trhu a ptal se lidí, co si myslí o kostelech. Doufá, že odpovědi budou moci vyjít na DVD jako pomůcka kolegům ve službě, aby snáze hledali nápady pro další podobné akce.

 
Více informací o projektu naleznete na www.backtochurch.co.uk .



Kateřina Děkanovská publikováno: 22.10.2008 02:32 zobrazeno: 2479x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus