WebArchiv - archiv českého webu

Další polský kněz rezignoval kvůli spolupráci s komunistickou tajnou policií

Vlivný krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz včera přijal rezignaci kněze Mieczyslawa Lukaszczyka na post faráře ve městě Nový Targ. Farář odstoupil kvůli spolupráci s bývalou polskou komunistickou tajnou službou. V krakovské diecézi je to již druhý případ takové rezignace. Podle duchovních by mohlo být odvoláno ještě několik dalších kněží. Lukaszczyk v oficiálním dopise napsal, že skládá úřad pro dobro farnosti.

Krakovský kardinál, bývalý osobní tajemník papeže Jana Pavla II., odvolal již faráře katedrály krakovského hradu Wawel Janusze Bielańského pro podezření ze spolupráce s bývalou komunistickou tajnou policií. Kvůli spolupráci s tajnou službou někdejšího režimu rezignoval před dvěma týdny varšavský arcibiskup Stanislaw Wielgus.
Na konci února má být zveřejněna knížka kněze Tadeusze Isakowicze-Zaleského, která se týká spolupráce duchovních s bývalou Bezpečnostní službou. Kněz popisuje, jak spolupráce probíhala, uvádí jména i příjmení agentů mezi duchovními. Ještě před uvedením knížky by mohli podle některých hodnostářů odstoupit další faráři.



ČTK

Hana Tonzarová publikováno: 20.02.2007 04:50 zobrazeno: 3805x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus