WebArchiv - archiv českého webu

Prohlášení Centra biblických studií Akademie věd v ČR k dokumentu "Ztracená Ježíšova hrobka"

Čeští biblisté se vyjádřili ke knize a filmu tvrdícím, že v Jeruzalémě byla nalezena hrobka rodiny Ježíše Krista včetně jeho syna.

Své vyjádření k filmovému dokumentu "Ztracená Ježíšova hrobka", jehož tvůrci tvrdí, že v Jeruzalémě nalezli rodinný hrob Ježíše, Marie Magdalské a jejich syna, vydala v úterý vědecká rada Centra biblických studií Akademie věd v Praze. Vědci celého světa se podle ní shodují, že pro toto tvrzení neexistuje jediný přesvědčivý důkaz.

Praha: Prohlášení vědecké rady Centra biblických studií Akademie věd (CBS AV) se odvolává na mezinárodní vědeckou konferenci, kterou ve dnech 13.-17.1.2008 uspořádal v Jeruzalémě prof. J. H. Charlesworth, ředitel Ústavu pro Kumránské texty v Princetonu, a které se zúčastnil i prof. Petr Pokorný z CBS. "Jednoznačně převažující mínění bylo, že k uvedené identifikaci hrobky nejsou žádné vědecky prokazatelné důvody," stojí v prohlášení. Vědecká rada CBS také lituje zkreslení, se kterým byl tento závěr mezinárodní konference prezentován v médiích.

Filmový dokument Ztracená Ježíšova hrobka ("The Lost Tomb of Jesus") a kniha Hrobka Ježíšovy rodiny ("The Jesus Family Tomb") režiséra Jamese Camerona, tvůrce filmu Titanic, tvrdí, že v jeruzalémské čtvrti Talpiot byla v r. 1980 objevena hrobka s urnami Ježíše a jeho rodiny. Již loni Cameron na tiskové konferenci předvedl dvě urny s nápisy "Ježíš, syn Josefův" a "Mariamene e Mara", což má být Marie Magdalská. V místě nálezu se nacházely i další urny se jmény "Marie", "Josef" a "Juda, syn Ježíšův".

Objevitel hrobu, izraelský archeolog Amos Kloner, se však sám od těchto interpretací distancuje: "Všechny podrobnosti jsem zveřejnil v časopise Antiqot v r. 1996 a nikdy jsem neřekl, že jde o hrob Ježíšovy rodiny," říká současný profesor archeologie na univerzitě Bar-Ilan v Izraeli. "Ježíšovi rodiče žili v nuzných poměrech a pocházeli z Nazaretu, takže silně pochybuji, že by si pořídili rodinnou hrobku v Jeruzalémě," dodal.

Podle biblisty Jerome Murphy O'Connora, OP z Francouzské biblické a archeologické školy v Jeruzalémě jsou dokument i kniha jen komerčním trikem: "Nalezená jména jsou kombinací těch nejběžnějších jmen. Padesát procent židovských žen v prvním století se jmenovalo Marie nebo Salome. To nic neznamená."

 (převzato z Tiskového střediska České biskupské konference)



Kateřina Děkanovská publikováno: 03.03.2008 08:30 zobrazeno: 3850x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus