WebArchiv - archiv českého webu

Poděkování u příležitosti odhalení plastiky v Kostnici - červenec 2015

04.07.2015

Vážený pane vrchní starosto, vážený pane předsedo poslanecké sněmovny, vážená paní místopředsedkyně senátu, vzácní hosté, dámy a pánové, sestry a bratři, dovolte, abych Vás pozdravil jménem Církve československé husitské při odhalení plastiky zde v Kostnici, utvořené v rámci projektu „Mistr Jan Hus – cesta ke smíření“.

Děkujeme městu Kostnici a jeho vedení, že věnuje takový zájem a prostor českému reformátorovi Mistru Janu Husovi během letošní připomínky středověkého koncilu. Chtěl bych poděkovat dřívějšímu panu primátorovi Horstu Frankovi a současnému panu primátorovi Uli Burchardtovi, že se k této myšlence jubilejní plastiky postavili vstřícně a přijali ji. Děkuji kamenické a sochařské škole v Hořicích a zejména panu řediteli ing. Josefu Moravcovi, který byl iniciátorem a nadšeným prosazovatelem této myšlenky. Děkuji mladé talentované autorce Adéle Kačabové a všem dalším studentům a pedagogům, kteří se projektu zúčastňují. Vážíme si toho, že nad plastikou přijal záštitu prezident České republiky pan Miloš Zeman a nad projektem paní místopředsedkyně senátu Miluše Horská.

Koncem května tohoto roku jsme mohli odhalit již tři plastiky v Husinci, kde začala Husova životní pouť. Nyní bude odhalena další z plastik zde v Kostnici, kde se dovršila před 600 lety Husova životní cesta a jeho vyznání. Motiv sloupu či kalicha v plamenech představuje pevnou víru a silné přesvědčení Mistra Jana Husa a Jeronýma Pražského. Současně chápeme tento monumentální kámen jako pilíř vzájemného přátelství a touhy po smíření a lidské vzájemnosti přes hranice národů a církevní příslušnosti.

K tomuto srdečnému poděkování mnohým připojuji před odhalením plastiky modlitbu jako poděkování Bohu:

Bože, děkujeme ti za sochařské dílo mladé autorky, které dnes můžeme v tomto shromáždění společně odhalit. Děkujeme ti, že se záměr a myšlenka toho díla zdařily uskutečnit. Ať pevnost kamene nám i budoucím generacím připomíná pevnost a stálost víry Mistra Jana Husa a Mistra Jeronýma Pražského, kteří zde v Kostnici před 600 lety prošli utrpením a podstoupili tragickou smrt. Ať tato plastika současně zviditelňuje naše společné úsilí hledat cesty ke smíření, porozumění a spolupráci mezi církvemi i mezi národy. Tvému jménu, věčný Bože, náleží chvála a čest po věky. Amen.

4. 7. 2015 Kostnice



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 19.10.2015 04:23 zobrazeno: 1707x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus