WebArchiv - archiv českého webu

Pozdrav na setkání mládeže CČSH v Českých Budějovicích

30.09.2018

Zdravím vás všechny účastníky 10. ročníku setkání mládeže Církve československé husitské. Zdravím i vás – členy zdejší náboženské obce. Zdravím vás všechny, kteří jste dnes v tento nedělní den sešli do Božího domu, který je pro všechny generace.

Snažím se zachovat tradici a zúčastnit se každoročně alespoň části setkání mládeže. Dosud jsem byl od začátku na každém setkání, i když třeba jen na chvíli.

V pátek, kdy byl svátek knížete svatého Václava, jsem se zúčastnil pouti Římskokatolické církve do Staré Boleslavi. Včera jsem navštívil akci Českobratrské církve evangelické, která se koná v Pardubicích k 100. jejímu výročí. Pátek jsem prožíval s katolíky, sobotu s evangelíky a neděle je mezi svými – s husity a jejich přáteli. I když i mezi katolíky a mezi evangelíky jsem se svým způsobem mohl cítit jako mezi svými, neboť jsme křesťané, kteří věří v jediného společného Pána.

Je zvláštní souhra v tom, že tento ročník setkání mládeže konaný v roce stého výročí vzniku naší republiky, je právě zde v jižních Čechách. V jižních Čechách má totiž svůj domov husitství. Zde se narodily významné postavy české reformace Mistrem Janem Husem počínaje. Je to umělecky znárodněno i v tomto sboru v Českých Budějovicích Mistrem Františkem Bílkem.

Jako motto letošního setkání jste zvolili verš 8. z 5. Žalmu, kde se hovoří o domu, o domu Božím, do kterého se může vejít (podle Bible 21).

Vejít do kostela vyžaduje od mladého člověka určitou odvahu. Za dveřmi kostela je totiž jiný svět. Jakoby se zde někdy zastavil čas. Je zde cizí prostředí. Jsou zde cizí neznámí lidé.

Důvod, proč se k tomu můžeme odhodlat a vejít dovnitř, nám prozrazuje právě zvolený verš z 5. žalmu. Je to Boží láska, Boží milost, Boží milosrdenství. A když se k tomu odhodlá více lidí, a ještě k tomu mladých, tak vzniká dobrá a přátelská atmosféra.

Všude, kde je Ježíš Kristus a jeho církev, tam je tento dům, do kterého můžeme bez obav a rozpaků vejít a stále přicházet.

Přeji vám Boží přízeň a lásku. Děkuji organizátorům letošního setkání. Děkuji za spolupráci plzeňské diecézi i za zázemí této náboženské obci.

Přeji zdar a požehnání i dalším setkáním.

Září L.P. 2018



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 02.11.2018 03:13 zobrazeno: 849x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus