WebArchiv - archiv českého webu

Modlitba k 100. výročí bitvy u Zborova

02.07.2017

 „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.“ J 15,13  

Bože, děkujeme ti, že se můžeme účastnit této pouti na Ukrajinu a mohli jsme tak stanout v místech, kde vedli naši předkové těžký zápas o svobodu a samostatnost naší vlasti.

Myslíme v modlitbě na ty, kteří položili své životy v bitvě u Zborova, ale i v dalších místech Evropy během 1. světové války.

Děkujeme ti, že nad jejich hroby se můžeme posilovat nadějí, a v této naději myslet na všechny známé i neznámé vojáky – padlé legionáře, že ve tvém království nebude pláč ani bolest ani smrt (Zj 21,4, neboť ty tvoříš nové nebe a novou zemi, kde přebývá mír a spravedlnost (2 Pt 3,13). Oni nesli strádání, bolest a utrpení, aby z jejich oběti vzešel nový život.

Daruj světu mír, znepřátelené lidi a národy veď ke smíření, spolupráci a přátelství. Daruj moudrost politikům v jejich rozhodování, vojákům statečnost a odhodlání bránit hodnoty lidskosti a čelit zlu.

Zachovej nás křesťany v Kristově lásce, abychom byli svědky pro druhé, tak abys byl poznán ty jediný a pravý Bůh a Otec všech lidí, a ten, kterého jsi poslal (J 17,21) - za nás obětovaný a vzkříšený Pán Ježíš Kristus.

Jeho modlitbou se nyní obraťme k našemu společnému Otci:

OTČE NÁŠ

Červenec 2017



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 01.08.2017 10:58 zobrazeno: 1038x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus