WebArchiv - archiv českého webu

Úvod

Pouť na Sázavě má úspěšně za sebou svůj sedmý ročník.

Mnoho poutníků se sešlo první prázdninovou sobotu 30. června 2007 při tradičním zahájení pouti již v 9.00 h. ráno ve Sboru CČSH Opata Prokopa na Sázavě. Místní duchovní Olga Rajnošková zde přivítala patriarchu církve ThDr. Tomáše Buttu, starostu města Sázavy pana Petra Šibravu a ředitelku Diakonie a Misie CČSH Mgr. Hedviku Zimmermanovou, kteří vzápětí též oslovili všechny přítomné. Zpěvem přítomné pozdravil sázavský Chrámový sbor pod vedením pana Jana Nepraše.

Pouť do areálu Sázavského kláštera vyvrcholila opět v nádherné Severní zahradě kláštera open air bohoslužbou vedenou patriarchou ThDr. Tomášem Buttou za účasti asi dvou stovek poutníků z různých koutů naší země.

Dětem udělal radost pro ně připravený program, který nadchl i mnohé rodiče (divadelní představení pro malé, velké i největší v podání "Forman and Herodes"). Samy se pak mohly rozeběhnout od slunečníku ke slunečníku, rozmístěných v rozlehlé Severní zahradě kláštera, kde na ně čekali studenti s rozličnými úkoly a otázkami o Cyrilovi a Metodějovi, za jejichž zodpovězení jim rozdávali do hracích karet razítka, která děti na konci hry pod výmluvným názvem: "Přinesli nám hlaholici", proměnily za sladkou oměnu.

Dospělí dali v odpoledním programu přednost otevření výstavy Diakonie CČSH v ČR, při níž ředitelka DaM CČSH Mgr. Hedvika Zimmermanová představila všechna diakonická a sociální zařízení CČSH. Návštěvníci pouti si mohli zakoupit keramické a další výrobky z dílny Nazaret, jednoho ze středisek DaM CČSH, které pracuje s handicapovanými, jejichž výrobky těší již mnohé jejich nové majitele. Ředitel Církevní husitské ZUŠ Harmonie Mgr. Marek Vávra se svou ženou, duchovní ThDr. Lenkou Vávrovou pohladili přítomné na vernisáži svým milým zpěvem.

V hudebním duchu se nesl i další odpolední program. Poutníci, kteří dorazili na tradiční koncert od 15.00 h. na Severní zahradě, byli svědky Husova procesu v podání Dity Hořínkové a Richarda Pachmana, skladatele, zpěváka a autora oratoria Mistr Jan Hus, za jehož provedení v Senátu PČR pod záštitou předsedy Senátu Přemysla Sobotky si spolu s režisérkou Irenou Žantovskou odnesl v r. 2006 z rukou exprezidenta V. Havla cenu Nadace Vize 97, a které návštěvníci Sázavské pouti mohli shlédnout v jeho koncertním provedení, jenž nyní sklízí úspěchy i za hranicemi naší země.    

Komorní hudební tečkou bylo vystoupení sboru Chorus Angelicus z Kostelce nad Černými Lesy pod vedením Zdeňky Čečetkové, jehož andělský zpěv  naplňoval prostory klášterního kostela a naladil posluchače i k závěrečnému ztišení, které následovalo o patro níže v kryptě kláštera pod vedením sázavských duchovních, jáhenky CČSH Olgy Rajnoškové a kněze místní římskokatolické farnosti otce Františka.           

Svým duchovně kulturním charakterem si Pouť na Sázavě získává každým rokem stále větší počet příznivců, kteří se na tuto akci první prázdninovou sobotu každoročně vrací a přivádí s sebou další návštěvníky. Je úkolem nás všech, aby tato stoupající tendence zájmu věřících i široké veřejnosti trvala i v příštích letech.

Rezervujte si proto v kalendáři již nyní datum 8. ročníku Pouti na Sázavě, který se uskuteční ve svátek Cyrila a Metoděje ke 1145. výročí jejich příchodu 5. července 2008! 



za organizátory Mgr. Hana Tonzarová

Hana Tonzarová publikováno: 30.12.2007 12:00 zobrazeno: 3004x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus