WebArchiv - archiv českého webu

Koncert Lubomíra Brabce a Václav Hudečka pro záchranu unikátních varhan v Dobrušce

24.05.2015

Záchrana varhan v Dobrušce

 

V letech 1935-36 byla v Dobrušce za obrovského nadšení vybudována z peněz dárců pozoruhodná stavba Husova sboru. Uplynulo osmdesát let a stejné nadšení a štědrost lidí dnes potřebují unikátní varhany, postavené pravděpodobně v roce 1904 renomovanou německou firmou A. Schuster & Sohn Orgelbau ze Žitavy, které se do Husova sboru dostaly po druhé světové válce ze zdevastovaného evangelického kostela v Rudníku.

Ve městě národního buditele F. L. Věka však dosud „ukrytý“ nástroj paradoxně neslouží svému účelu, nevydává královské zvuky, ale chátrá a jeho stav lze označit za alarmující. Přitom se jedná o největší varhany v Dobrušce jak rozsahem klaviatur a pedálů, tak počtem rejstříků.

Na situaci upozornil až Mezinárodní hudební festival F. L. Věka, jehož koncert Praque Cello Quartet v říjnu 2014 se cíleně konal v Husově sboru, kde měli zájemci možnost seznámit se s nástrojem. A právě díky uměleckému řediteli MHF F. L. Věka Pavlu Svobodovi probíhá projekt Koncerty pro varhany – série tří koncertů špičkových umělců, kteří svým uměním akci podporují. Jeden koncert již proběhl, na druhém vystoupí v neděli 24. května 2015 
Lubomír Brabec – kytara a Ženský pěvecký sbor Vlasta.
Za účasti České televize pak v sobotu 30. května vystoupí v dobrušském sboru Václav Hudeček (housle) a Martin Hroch (cembalo). Oba koncerty se konají od 19 h. (Předprodej vstupenek v Informačním centru v Dobrušce, výtěžek ze vstupného se použije na opravu nástroje).

Varhany mají celkem 999 píšťal, z nichž každá potřebuje „pomoc“. Vznikl tak nápad oslovit veřejnost a podnikatelskou sféru města i regionu a nabídnout za finanční dar tzv. adopci jednotlivých píšťal (hodnota píšťal byla stanovena na 300, 500, 700 a 1000 Kč).

Každý zachránce obdrží na základě adopce „Děkovný list“ s uvedením jména, typu píšťaly a výše daru a v případě souhlasu bude jeho jméno zveřejněno v prostorách Husova sboru.

Farářka Erika Oubrechtová k tomu řekla: „I když je jasné, že nadšení ze stavby kostela se zřejmě nebude opakovat, je dobré, když se jednotlivec podílí jakýmkoliv způsobem – dobré pro něj samotného i pro konkrétní věc a samozřejmě pak pro celou společnost.“

Příspěvky na adopci lze poukázat na účelové bankovní konto (1241375369/0800, konstantní symbol 414) nebo předat v hotovosti na základě darovací smlouvy. 

Organizátory celého projektu nesmírně těší, že částka z adopce v minulých dnech překročila 100 000 korun, a tak naděje, že vzácný nástroj bude znovu hrát právě v roce, kdy uplyne 600 let od smrti Mistra Jana Husa, dostává reálnou podobu. 

 



Václav Drašnar publikováno: 15.05.2015 10:42 zobrazeno: 1586x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus