WebArchiv - archiv českého webu

Monitoring ekumeny

Ekumenická rada církví vydala další část svého monitoringu

► Praha, 4. prosince 2007 (ANN-AIS). Předvánoční setkání křesťanů se letos koná v Praze v kostele CČSH.
Na pražských Vinohradech se letos bude konat tradiční předvánoční setkání křesťanů a to v sobotu 8. prosince 2007 v kostele Církve československé husitské v Praze.
Marek Jonczy, misijní pracovník a evangelista Českého sdružení církve adventistů, který se na této akci organizačně podílí zve na společnou vánoční bohoslužbu všechny křesťany a přátelé ke zklidnění v předvánočním shonu.

Netradičním prvkem celé bohoslužby bude doprovodný zpěv dvou gospelových souborů – Maranatha Gospel Choir z Prahy a jejich hostů z Liberce Generace Gospel Choir. Tito mladí lidé doprovodí zpěvem krátká kázání zástupců tří církví Prahy – Pavla Mošnera z Církve bratrské, Petra Houšky z Církve římskokatolické a Daniela Majera z Církve československé husitské.

www.christnet.cz
 
► Praha, 5. prosince 2007 (christnet). Vojákům na zahraničních misích pomáhají kaplani a psychologové.
O české vojáky, působící v zahraničních misích v Kosovu, Afghánistánu nebo třeba v Iráku, je postaráno i po duševní stránce. Ve všech českých kontingentech v zahraničních misích totiž působí vždy jeden psycholog a jeden kaplan, uvedla ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL).
Poslanec Josef Šenfeld připomněl, že příslušníci českých vojenských jednotek, nasazených v zahraničních misích, jsou vystaveni stresovým situacím zejména kvůli nutnosti čelit tzv. asymetrickému způsobu boje. To představuje i nasazení sebevražedných atentátníků nebo kladení min a improvizovaných výbušných prostředků na trasy přesunu. Proto v kontingentech nepůsobí pouze kaplané, ale i psychologové.
Ministryně odpověděla, že ve všech českých kontingentech v zahraničních misích jsou zastoupeni jak psychologové, tak vojenští kaplani – zpravidla psycholog a kaplan na konkrétní kontingent. Další dvojice psycholog a kaplan jsou navíc pro případ nenadálé potřeby vždy v pohotovosti na území České republiky. Duchovní služba Armády České republiky má podle slov ministryně nemisijní charakter. Jejich služba je nabídkou duchovní služby pro všechny vojáky bez rozdílu. Jsou vybíráni ze všech křesťanských církví, jen Židovská náboženská obec neprojevila o účast v duchovní službě armády zájem, vysvětlila ministryně.
Armáda České republiky má podle slov ministryně také pastorační centrum duchovní služby. Bylo zřízeno rozkazem náčelníka generálního štábu a má statut školícího zařízení Armády České republiky, dodala ministryně Parkanová, uvedla agentura ta-gita.cz.
www.christnet.cz
 
► Praha, 7. prosince 2007 (christnet). Kardinál Vlk se zúčastnil slavnosti zahájení židovského svátku chanuka.
Kardinál Miloslav Vlk přijal pozvání na společenskou akci ke svátku chanuka, kterou 6.12.2007 pořádal ve své rezidenci izraelský velvyslanec v Praze, pan Arie Arazi.
Třetí den svátku chanuka, který letos připadá na 6. prosince, se podle tradice zapálí na chanukovém svícnu tři svíce. Zatímco pro křesťany je světlo svíce symbolem Ježíše Krista a například adventní věnec má znázorňovat narůstající jas, který vydává Světlo světa – Syn Boží, židovský svátek světel – chanuka, je oslavou makabejského vítězství nad helenizovanými Syřany a především připomínkou znovuzasvěcení chrámu Hospodinu.
Osmidenní svátek chanuka symbolizuje "zázrak oleje", který se podle legendy zachycené v talmudu stal při znovuzasvěcení chrámu po vítězném povstání Makabejských. Potom, co byl za krále Antiocha IV. Epifana chrám zneuctěn kultem Dia, zasloužilo se Makabejské povstání v roce 165 př. n. l. o jeho znovuzískání. V chrámu se tehdy nenašlo než velmi malé množství olivového oleje, které mohlo při svícení vystačit pouze na jeden den. Na vytvoření nového oleje však bylo potřeba osm dní. Zázrakem olej vydržel na celých osm dní.
Kardinál Vlk chce jako zástupce jednoho ze tří abrahámovských náboženství přispět svou účastí na oslavě k mírumilovnému dialogu a ke smíření křesťanů a Židů ve Svaté zemi.
www.christnet.cz
 
► Praha, 12. prosince 2007 (erc). Ekumenický počin roku 2007.
Ekumenický počin roku 2007 byl v průběhu Vánočního setkání přátel české ekumény 11. prosince udělen Fakultní nemocnici v Motole za projekt "Prostor ticha", jehož výsledkem je modlitební prostor v areálu motolské nemocnice uvedený do provozu 1. listopadu tohoto roku.
Místnost v nemocnici s 2500 lůžky a 5000 zaměstnanci slouží pro pastorační rozhovory s pacienty i personálem a pro konání bohoslužeb. Prostor je otevřen nejen pro křesťany různých vyznání, pro příslušníky ostatních náboženství, ale i pro ty, kteří hledají duchovní oporu a pomoc.
Ocenění převzal náměstek ředitele FN Motol MUDr. Říha. Toto ocenění a velký dík náleží MUDr. Kalvínské, která po dobu několika let usilovala o vznik tohoto prostoru a bez jejího přispění by se projekt neobešel.
www.ekumenickarada.cz (foto: Křesťan Dnes)
 
► Praha, 12. prosince 2007 (cest). MUDr. Vladimír Říha, námestník riaditeľa FN Motol: Lekár lieči, Boh uzdravuje.
Na včerajšom stretnutí Vianočnej besiedky, ktoré zorganizovala Ekumenická rada cirkví v Českej republike bol za „Ekumenický počin roku 2007“ vyhlásený projekt Priestor ticha v pražskej Fakultnej nemocnici v Motole.
Projekt sa podľa slov námestníka riaditeľa MUDr. Vladimíra Říhu, ktorý cenu včera prebral, realizoval viac než jeden rok a je súhrou viacerých okolností. „Lekár lieči, ale Ten, kto uzdravuje je Boh,“ povedal na záver krátkeho ďakovného príhovoru.
„Nemocnica sa pripravuje na medzinárodnú akreditáciu a i takýto priestor je súčasťou medzinárodného štandartu Joint Comission. Aj riaditeľ je sám vychovaný ako kresťan, velmi to podporoval,“ povedal pre Křesťan Dnes. Ako dodal, v nemocnici je zamestnaná i jedna lekárka, ktorá má na starosti psycho-sprirituálnu starostlivosť o pacientov.
„Našim cieľom bude urobiť tomu väčšiu publicitu, zatiaľ to skôr vedia zástupcovia cirkví... Máme v pláne rozmiestniť po celej budove pútače, informačné tabuľky o tom, že táto miestnosť existuje.“ Miestnosť bola otvorená 1. novembra 2007 a po drobných úpravách je pripravená na to, aby plnila svoj účel.
„Chystáme urobiť informačnú kampaň, dáme to na internet aj intranet. Miestnosť je vo vstupnej hale a je označená. Kto hľadá, ten ju nájde, ale musíme byť aktívnejší, aby sme ju ponúkali,“ dodal námestník riaditeľa FN Motol.
http://cs.christiantoday.com
 
► Praha, 13. prosince 2007 (mkcr). Vládní a Církevní komise se shodly na textu věcného záměru zákona.
Při dnešním (13.12.2007) jednání obou komisí, které se zabývají řešením otázky restitucí církevního majetku, došli zástupci vlády a církví ke shodě na věcném záměru zákona o nápravě majetkových křivd způsobených církvím.
Praha: Na dnešním společném zasedání Vládní a Církevní komise byla uzavřena jednání o věcném záměru zákona "O nápravě některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody a o narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi".
Zasedání řídil předseda Vládní komise ministr kultury Václav Jehlička. Souhlas s předložením věcného záměru zákona vládě vyslovila jak Vládní komise, tak všech 17 církví registrovaných v České republice, jichž se problematika dotýká.
Poté, co s úspěšným výsledkem jednání ministr kultury seznámí předsedu vlády ČR, bude návrh předložen vládě a zároveň s ním bude seznámena veřejnost.
www.ekumenickarada.cz         



Kateřina Děkanovská publikováno: 18.12.2007 09:12 zobrazeno: 3336x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus