WebArchiv - archiv českého webu

Dopisy z Kostnice - kniha pro děti i dospělé

Dopisy z Kostnice

Jana Krajčiříková

Ilustrace Jana Wienerová

Knížka je určena dětem školního věku. Je psána formou dopisů, které píše Jan Hus z Kostnice svému žáku Martinovi. Tyto dopisy se prolínají s Husovými vzpomínkami na uplynulý život – od dětství až po jeho uvěznění v Kostnici. Kniha tak přístupnou formou dětem přibližuje hlavní události Husova života, jeho učení a dílo. Autorkou textu je Jana Kračiříková, kniha je doplněna krásnými barevnými ilustracemi Jany Wienerové.

71 stran

Vydala Církev československá husitská v edici Blahoslav v roce 2014.

Lze zakoupit v prodejně Blahoslav, Wuchterlova 523/5, Praha 6, cena 110 Kč.

ISBN 978-80-7000-099-1

Poděkování a přání

Knížku, která vychází k 600. výročí Mistra Jana Husa, vytvořily dvě autorky – Mgr. Jana Krajčiříková a Mgr. Jana Wienerová. Jedna vypráví slovem, druhá dokáže vyprávět obrazem. Obojí se doplňuje tak, že se před námi živě a barvitě rozvíjí Husův příběh, ve kterém se dotýká historická skutečnost s vlastní tvůrčí představivostí a fantasií.

Vzdálené město – Kostnice u Bodamského jezera, vzdálený čas – doba středověku, a přitom tak známý a nám neobyčejně blízký příběh Mistra Jana předávaný z generace na generaci. Nespočetněkrát byl vypravován, zapisován, ztvárněn slovem i obrazem, a přece nás vždy znovu upoutává, když jej čteme nebo mu v soustředěnosti nasloucháme.

Věřím, že vás zaujme a osloví i tato knížka, která je určena především čtenářům z řad mladé generace. Současně také dospělým – zvláště těm, kteří ji mohou předčítat dětem doma, ve škole i ve sboru – rodičům, prarodičům, učitelům, duchovním i dalším.

Děkuji velice oběma autorkám za jejich osobitý a tvořivý přístup a přeji všem čtenářům této knížky obohacení z její četby. Ať přispívá nejen v jeho jubilejním roce k přiblížení Mistra Jana a k poznávání jeho křesťanské víry a odvahy v hledání a zastávání duchovních hodnot.

Tomáš Butta

patriarcha Církve československé husitské

Přílohy:

jpgIlustrace jpgPřebal



Václav Drašnar publikováno: 19.12.2014 11:30 zobrazeno: 1439x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus