WebArchiv - archiv českého webu

Výstava Jeruzalémská bible, příběh a umění

Milí přátelé,

srdečně vás zdravíme a posíláme pozvání na výstavu „Jeruzalémská bible, příběh a umění“, kterou můžete navštívit v Mladotově domě (Vikářská 37, Pražský hrad).

Výstava trvá do 30. června 2017 a je otevřena denně od 10 do 16 hodin.

Po dohodě je možnost komentované prohlídky, vhodné též pro školy, skupiny návštěvníků a každého, kdo má zájem o hlubší informace o vývoji českých biblických překladů a umění v průběhu času.

Současné umění je na výstavě reprezentováno biblickými ilustracemi Jaroslava Šerých – českého umělce, ilustrátora jednoho z posledních vydání českého překladu Jeruzalémské bible, které vyšlo v r. 2013 při příležitosti 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Český překlad Jeruzalémské bible je jedním z nejnovějších v řadě biblických překladů do našeho jazyka. Poslední vydání pak vyšlo v r. 2016 v podobě tzv. Rodinné bible. Ta obsahuje vzácné iluminace představující biblické události. Celkem 356 obrazů vybraných ze vzácných rukopisů z více než 40 knihoven z celého světa podává svědectví o středověkém knižním umění.

Na výstavě se můžete těšit na unikátní knižní exponáty českých biblí a dalších vzácných tisků, např. Strahovský evangeliář, Vyšehradský kodex, Velislavovu bibli a řadu vydání již zmíněné Jeruzalémské bible.

 

Bible je kniha zachycující Boží Slovo, které je pramenem moudrosti, světla, naděje a pokoje pro každého člověka. Ujišťuje nás o tom, že dobro má budoucnost a má smysl o něj usilovat.

 

Expozice vznikla v součinnosti Společnosti přátel České Bible a Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

 

Za pořadatele

Alena M. Kubíčková 

ředitelka projektu výstavy a předsedkyně SPČB

e-mail: a.kubickova1@gmail.com

tel.: 774 890 614

Přílohy:

pdfPlakát



Václav Drašnar publikováno: 05.06.2017 11:30 zobrazeno: 1034x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus