WebArchiv - archiv českého webu

Letní zprávy z církví ve světě

Tentokrát zpravodajství mezinárodní od ERC ČR.

► 29.  června  2009 (Křesťandnes). Nový generální tajemník SRC bude vybírán ze dvou kandidátů

Výbor SRC (Světové rady církví) zodpovědný za výběr nového generálního tajemníka SRC oznámil, že v srpnu bude vybírat ze dvou kandidátů na tento post.

Po třech dnech rozhovorů a důkladné diskusi se výbor rozhodl navrhnout kandidaturu Parkovi Seong-wonovi z Presbyteriánské církve v Koreji a Olavu Fykse Tveitovi z Norské (luteránské) církve. Volba se uskuteční v srpnu na schůzi Ústředního výboru SRC, informují o tom americké noviny The Christian Post.

"Kandidáti jsou oddáni ekumenickému hnutí. Pocházejí z různých prostředí a nabízí celou řadu zkušeností, darů a schopnosti, " uvedla Dr. Agnes Abuom, moderátorka výboru.

Park, profesor teologie na Youngnamské univerzitě a teologickém semináři v Kyeongsanu v Jižní Koreji, byl dříve výkonným tajemníkem Oddělení pro spolupráci a svědectví Světové aliance reformovaných církví (WARC) (1995-2004) a asistentem generálního sekretáře WARC (1986-1990).

Tveit působil od roku 2002 jako generální tajemník Rady pro ekumenické a mezinárodní vztahy Norské církve. Je rovněž členem představenstva komise SRC pro Víru a řád a moderátorem Palestinsko izraelského ekumenického fóra SRC.

SRC očekává, že v srpnu oficiálně zvolí svého nového lídra, který nahradí současného generálního tajemníka Samuela Kobiu.

Kobia sloužil jako první africký generální tajemník od ledna 2004. Keňský metodista oznámil letos v únoru, že z osobních důvodů nebude usilovat o zvolení v druhém funkčním období.

   www.krestandnes.cz
 
► Astana, Kazachstán 1.  července  2009 (TASR - copyright). V kazašské Astane začne Kongres svetových náboženstev.  Čtěte zde: http://cs.christiantoday.com/article/v-kazasske-astane-zacne-kongres-svetovych-nabozenstiev/15058.htm
 
► Budapešť 8.  července  2009 (ČTK - copyright). Maďarské církve nesouhlasí se slovenským jazykovým zákonem.  Čtěte zde: http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=18031    
 
► Noyon (Francie)/Praha 9.  července  2009 (ČTK - copyright). Před 500 lety se narodil náboženský reformátor Jan Kalvín .  Čtěte zde: http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=18035    

► USA/Rusko 10.  července  2009 (www.krestandnes.cz). Církve vítají rusko-americkou dohodu o omezení jaderných zbraní

Světová rada církví přivítala předběžnou dohodu podepsanou USA a Ruskem o snížení jejich zásob jaderných zbraní jako „krok vpřed“ a uvedla, že „to podpoří a zlepší mezinárodní vztahy ve 21. století“.

„Je to povzbuzující iniciativa a krok vpřed na náročné, ale nezbytné cestě, kterou svět musí jít, aby se osvobodil od možností sebezničení,“ prohlásil v úterý generální tajemník Světové rady církví (SRC) Rev. Dr. Samuel Kobia.

SRC sdružuje členy z především protestantských a ortodoxních církví a představuje tak zhruba 550 milionů křesťanů ve více než 120 zemích.

Americký president Barack Obama a ruský president Dimitry Medvedev podepsali v pondělí předběžnou rámcovou dohodu o zmenšení dvou největších světových zásob jaderných zbraní na zhruba třetinu souhrnného objemu v Rusku i Americe. Součástí dohody je také hledání možností spolupráce v protiraketové obraně, jak uvedla agentura Associated Press (AP).

Cílem dohody je dát vodítko vyjednavačům, kteří budou dohlížet na to, aby obě země spolupracovaly na vytváření náhrady za Strategickou dohodu o omezení zbraní (START I), jejíž platnost končí 5. prosince.

„V průběhu sedmi let poté, co tato dohoda začala platit, a v budoucnu by limity pro strategické dodavatelské systémy měly být v rozmezí 500 – 1100 jednotek a hlavice s nimi spojené by limity měly mít v rozmezí 1500 – 1675 jednotek,“ stojí v rámcové dohodě.

Podle současně platných dohod je každé zemi dovoleno vlastnit maximálně 2200 jaderných hlavic a 1600 raket.

Oba čelní představitelé také slibovali „znovu nastavit“ vztahy mezi jejich zeměmi v různých oborech, což zahrnuje i spolupráci ve veřejném zdravotnictví, návrat k vojenské spolupráci, umožnění americkým leteckým silám vstoupit do ruského vzdušného prostoru, spolupráci v Afganistanu a další.

 
www.christnet.cz

► Indie 13.  července  2009 (www.krestandnes.cz). Vrcholný indický představitel se omlouvá za násilí proti křesťanům

Indický vysoký vládní činitel vnesl poselství naděje a důvěry mezi členy indické křesťanské komunity. Učinil tak po návštěvě kraje Kandhamal ve východoindickém státu Orissa.

Vyděšen násilnostmi a jejich důsledky pro křesťany v citlivé oblasti Kanhamalu se federální ministr pro vnitřní záležitosti P. Chidambaram omluvil a nabídl odpovídající bezpečnostní záruky a nápravná opatření umožňující postiženým začít nový život. „Je mi líto věcí, ke kterým loni došlo a které vás přivedly do těchto táborů,“ řekl Chidambarm.

„Ale musíte se vrátit do vašich vesnic. Jsem tu proto, abyste se již nebáli a abych vás ujistil, že jak ústřední, tak místní vláda vám nabízejí plnou ochranu.“ V utečeneckých táborech v Kandhmalu zůstává přes 2000 lidí, kteří se bojí vrátit domů. V době, kdy násilnosti vrcholily bylo v těchto táborech asi 50 000 lidí. Bylo to v souvislosti s vraždou hiduistického fundamentalistického vůdce Swami Laxmananda Saraswati v srpnu 2008.

www.christnet.cz

► New York 14.  července  2009 (RaVat). Dnes byl v New Yorku zakončen synod anglikánské a katolické církve

 Angličtí biskupové dnes ukončili pětidenní synod anglikánské a katolické církve, který se konal v New Yorku. O anglikánsko-katolickém zasedání se vyjádřil asistent generálního sekretariátu pro ekumenické záležitosti Konference katolických biskupů Anglie a Walesu Andrew Faley, který na zasedání vystoupil s příspěvkem na téma „Život v křesťanské morálce, komunitě a církvi“.

Dokument popisuje stanoviska anglikánské a katolické církve na etické otázky, jakými jsou rozvod, homosexualita, antikoncepce, potraty a počátek lidského života. Podle mluvčího anglických katolických biskupů Faleya se církve neshodli na mnohých klíčových otázkách, protože "odlišné postoje plynou z nedostatečného teologického povědomí". Faley ale podotkl, že katolíci a anglikáni mají velmi dobré vztahy i "přes zásadní rozdíly v anglikánské církvi, kde umožňují vysvěcení homosexuálních kněží a žen do biskupské funkce“. Mluvčí Faley k situaci dále uvedl, že pro vzájemné pochopení je nutné pokračování v dalších studiích a analýzách o nejdůležitějších teologických bodech jednotlivých církví, informuje oecumene.radiovaticana.

www.christnet.cz
 
► Lyon, Francie, 15.  července  2009 (CEC – překlad ERC). Povoláni k jedné naději v Kristu: 15. – 21. července 2009 zasedá ve francouzském Lyonu 13. shromáždění CEC

15. - 21. července 2009 se sedm set padesát zástupců z ortodoxních, protestantských, anglikánských a starokatolických církví v Evropě zúčastní ve francouzském Lyonu 13. shromáždění Konference evropských církví (CEC). Hlavním tématem setkání je "Povoláni k jedné naději v Kristu".
    Delegáti z přibližně 120 členských církví a 40 přidružených organizací společně s pozorovateli a hosty budou hodnotit činnost CEC a jejích komisí v období od 12. shromáždění, které se konalo v norském Trondheimu v roce 2003. Stanoví také priority pro příštích šest let, budou uvažovat o možné "vizi" pro ekumenické hnutí v příštích dvou desetiletích a oslaví 50. výročí CEC.
    Shromáždění začne ve středu 15. července ve 14:30 úvodní bohoslužbou v historickém kostele Sv. Bonaventury (Place des Cordeliers, Lyon 2). Účastníky přivítá kardinál Philippe Barbarin, arcibiskup z Lyonu, a Otec Athanase Iskos zastupující místní Církevní radu CREL. Kázání pronese Arcibiskup Anastasios, hlava pravoslavné církve v Albánii. Po kázání bude následovat svědectví paní Victorie Kamonjiové, která je místopředsedkyní protestantské federace ve Francii.
    Po bohoslužbě se účastníci vrátí do Kongresového centra na Cité Internationale de Lyon, kde se koná 13. shromáždění CEC. Shromáždění bude pokračovat v následujících dnech organizačně-administrativními a tematickými zasedáními, pracovními skupinami, slyšeními, semináři a modlitbami.
    Shromáždění bude mít každý den jiné zaměření:
- čtvrtek 16. července bude den "Doufám, že" s úvahami o tématu 13. shromáždění CEC;
- pátek 17. července bude den "Vize“, těším se na budoucnost ekumenického hnutí v Evropě;
- v sobotu 18. července budou účastníci diskutovat priority práce CEC pro příštích šest let;
- neděle 19. července bude ve znamení oslav 50. výročí CEC;
- pondělí 20. července bude posledním dnem rozhodování a voleb, účastníci budou odjíždět v úterý 21. července.
    
Shromáždění osloví několik řečníků. Jsou mezi nimi Patriarcha Daniel z rumunské Pravoslavné církve, Ekumenický patriarcha Bartoloměj z Konstantinopole, a biskup Wolfgang Huber, prezident Evangelické církve v Německu. Úplný seznam přednášejících a podrobný program najdete na internetových stránkách na shromáždění: http://assembly.ceceurope.org (klikněte na záložku: Programme).
    Od 15. do 20. července shromáždění bude fungovat Tiskové centrum prostřednictvím tiskových zpráv v angličtině, francouzštině a němčině. Tiskové centrum bude také zveřejňovat fotografie, živé video-přenosy plenárních zasedáních, blog, twitter a Zpravodaj shromáždění.
*****
     Konference evropských církví (CEC) je společenstvím asi 120 ortodoxních, protestantských, anglikánských a starokatolických církví ze všech zemí Evropy a 40 přidružených organizací. CEC byla založena v roce 1959. Má pobočky v Ženevě, Bruselu a Štrasburku.
Pro více informací:
Luca Negro
Tel. +41 22 791 64 85 nebo 791 63 25
Fax +41 22 791 62 27
e-mail: Luca.Negro@cec-kek.org
Web-stránka: www.cec-kek.org

   www.ekumenickarada.cz

► Lyon, Francie, 17.  července  2009 (Radio Proglas). Švédsko převzalo předsednictví EU také na církevní úrovni

Symbolicky si zástupci křesťanských církví z České republiky a Švédska předali štafetu evropského předsednictví ve francouzském Lyonu, který právě hostí valné shromáždění Konference evropských církví (KEK). Proglas o tom přímo z místa informovala vedoucí tajemnice Ekumenické rady církví v ČR Sandra Zalabová.

Ve francouzském Lyonu probíhá do 22.července valné shromáždění Konference evropských církví. Koná se po třinácté v padesátileté historii tohoto uskupení zejména protestantských a pravoslavných vyznání. Při jednání sedmi set padesáti delegátů se očekává debata o budoucnosti konference a případném založení jiné evropské ekumenické instituce. Mezi vize patří také dosažení jednotného slavení eucharistie v členských církvích.

Valné shromáždění otevírá bohoslužba v katolickém kostele zasvěceném dnešnímu patronovi, sv.Bonaventurovi, za účasti lyonského arcibiskupa, kardinála Phillipa Barbarina. Do Francie se vydali také zástupci české ekumeny – například synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml nebo patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

Předání evropského předsednictví zástupcům švédských církví symbolicky vyjádřilo dobré vztahy mezi křesťany obou zemí a spolupráci, která vznikla už během českého předsednictví, uvedla z Lyonu výkonná tajemnice Ekumenické rady církví v ČR Sandra Zalabová.

   www.krestandnes.cz

► Demokratická republika Kongo  27.  července  2009 (WCC). Lidé v Demokratické republice Kongo touží po míru, dozvěděl se tým Living letters

 23. 7. 2009, Fredrick Nzwili (*)
Od nejmenší vesnice až po největší město ve východní oblasti Demokratické republiky Kongo (DRC) lidé touží po míru. Představitelé církví vyzývají bojující rebely k odzbrojení.
Foto: Rev. Kakule Molo (vepředu), předseda Baptistické komunity ve střední Africe vzal tým Living letters do tábora Nzulo, 20 km do Gomy, 11. července, Fredrick Nzwili/WCC

Již po několik let žijí lidé v této oblasti uprostřed komplexního konfliktu, jehož vznik je široce připisován tamější těžbě nerostných surovin. Podle konžských církevních představitelů bylo usmrceno téměř 5 miliónů lidí.
„Potřebujeme mír. Naše země prochází strádáním. Potřebujeme vaši podporu,“ řekl delegaci Living letters ze Světové rady církví (WCC) Rev. Muhasanya Lubunga, prostředník Kristovy církve v Kongu (ECC), Jižní Kivu.
    Delegace cestovala ve dnech 9.-11. července z Bukavu v provincii Jižní Kivu do Gomy v provincii Severní Kivu. Během jejich setkání s představiteli církví, vládními představiteli a členy komunit se delegace dozvěděla, jak církve podporují mír a usmíření a jak mobilizují pomoc proti teroru rebelů.
   „Víme, že pokud různé skupiny nemohou žít jedna s druhou v míru, válka neskončí,“ řekl Rev. Kakule Molo, předseda Baptistické komunity ve střední Africe, během setkání v Gomě.
   Jedno z největších znepokojení vedoucích církevních představitelů je brutální násilí páchané rebely na civilním obyvatelstvu v regionu. Zprávy hovoří o vraždách, masových znásilněních, únosech a vypálených vesnicích.
Zároveň církev podniká kroky pomáhající rebelům složit jejich zbraně. Několik stovek rebelů nedávno souhlasilo s odzbrojením.

   Strádání civilního obyvatelstva
   Během dne, kdy delegace Living letters navštívila Bukavu, Rozette Ndakumbusoga, zemědělkyně z oblasti Mwenga, nevěděla, zda bude schopna dát najíst svým dvěma dětem. Před dvěma měsíci utekla do Bukavu z Mwengy, kde vypukly boje.
   „Nic jsme si s sebou nevzali. Utekli jsme hned jak jsme slyšeli palbu. Bylo nás hodně,“ řekla Ndakumbusoga. „Přišli jsme se sem usadit s holýma rukama.“
   „Naším jediným přáním je, aby boje ustaly a mohli jsme se vrátit domů na naše farmy,“ řekla. „Také chceme, aby naše děti mohly zpět do školy.“
   Tak jako Ndakumbusoga, i Mukobelwa Ndabegelwa, učitelka, je mezi 600 000 lidmi z regionu a mnohými dalšími z jiných částí východního DRC, kteří utekli do bezpečí do Bukavu. Před pár lety ve městě žilo 200 000 obyvatel, nyní je jich podle církevních představitelů 1,2 miliónu.
   „Modlím se za konec války a za to, abychom se mohli vrátit k naším rodinám a naší práci. Teď nemůžeme, protože se obáváme bojů,“ řekla Ndabegelwa.
   Tato učitelka žije v přeplněné provizorní struktuře na jihu města a jejich život je plný bídy. Do této situace se podle svého přesvědčení dostala vinou útoků takzvaných Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR).
   „Mnozí z nás jsou nemocní, naše děti jsou také nemocné. Potřebují lékařskou péči, přístřeší a oblečení,“ říká Ndabegelwa. „Spíme na madracích. Je nás hodně. Je to pro nás těžké.“
   Před šesti lety vláda podepsala mírovou dohodu s některými skupinami rebelů, ale další dohodu nepodepsali. Toto vyústilo v relativní mír. Církevní představitelé však pozorují, že vždy když národní armáda provádí vojenské operace proti rebelům, zvýší se počet jejich útoků.
   „Lidé utíkají do Bukavu, aby našli mír,“ řekl biskup Kuye Ndondo, prezident ECC v Jižním Kivu. „Je zde málo lidí, kteří vyrábějí potraviny, takže není dost jídla. Když jsou vedeny vojenské operace, je ještě více útrap.“

   Přesvědčování rebelů o odzbrojení
   Místní špičky široce sdílí názor, že FLDR, která vznikla v době rwandské genocidy v roce 1994, je hlavní příčinou utrpení ve východním DRC. Shodnou se také na tom, že kdyby bylo s FLDR jednáno v míru a došlo k jejímu odzbrojení, byl by to klíčový krok k míru v celém regionu.
   S tímto přesvědčením církevní představitelé oslovují bojovníky FLDR a další místní milice, známé jako Mai Mai, a vybízejí je k odzbrojení. Podle biskupa Josuého Bulambo Lembelembe, místopředsedy ECC v Jižním Kivu, došlo k výraznému pokroku.

   „K tomuto účelu jsme vyškolili sedm mladých lidí. Tito aktivisté chodí do kostelů a mluví s lidmi,“ řekl Bulambo. „Jdou za rebely a promlouvají s nimi o tom, jak jejich boje lidem ubližují. Vybízejí je, aby opustili les a šli žít v míru s lidmi.“
   Podle Bulamba byli někteří bojovníci úspěšně přesvědčeni a opustili lesy. Před několika měsíci došlo v přítomnosti mezinárodního společenství, církví a představitelů občanské společnosti k odzbrojení 293 bojujících rebelů.
   „Jediný problém je, že když se objevil průzkumný tým (rebelů poslaných do Rwandy, aby zjistili, jestli jim bude umožněno vrátit se zpátky), národní armády a rwandská armáda je začala vyhánět“, řekl Bulambo. „Byli jsme velmi sklíčeni.“
   V posledních týdnech církevní představitelé podávají zprávy o nových útocích rebelů na civilní obyvatelstvo, které reagují na zprávy o tom, že národní armády DRC a Rwandy chtějí brzy zahájit vojenskou akci proti FDLR.
   V květnu 2009 se církevní představitelé dohodli s FDLR na odzbrojení nejméně 1000 bojovníků, vysvětlil Ndondo.
   „Bojovníci souhlasili. Když jsme jednali s jejich vedoucími, řekli ne!,“ řekl Kuye. „Naléháme na vás, abyste jednali s veliteli, kteří žijí v zahraničí.“ Velitelé FDLR údajně žijí v Německu a ve Francii.
   „Toto je největší část problému. Jsme si jisti, že bez vnějších faktorů, se konžští lidé mohou shodnout jeden s druhým,“ řekl Molo. „Nemůžeme říct, že je to jediný problém, protože jsou ještě problémy uvnitř komunit. Ale ty může být vyřešeny pokud nejsou problémy, které přichází zvnějšku.“
   (*) Fredrick Nzwili je novinář na volné noze žijící v Nairobi, Keňa. Je zpravodajem Ecumenical News International (ENI).
  
Další informace o návštěvě Living Letters v DRC
   Fotogalerie
   Členské církve Světové rady církví v DRC
   Názory vyjádřené v tomto článku, nemusí nutně vyjadřovat stanoviska WCC. Tento materiál může být s laskavým svolením autora dále použit.
Další informace: Juan Michel, +41 22 791 6153 +41 79 507 6363 media@wcc-coe.org

www.ekumenickarada.cz
 
► Velká Británie  30.  července  2009 (WCC). Nyní je příhodný čas pro vstup křesťanů do politiky, řekla Britům Caroline Coxová

Aktivistka za lidská práva, baronka Caroline Coxová, věří, že nyní je příhodný čas pro to, aby křesťané vážně uvažovali o vstupu do politiky.

Při projevu na letošním shromáždění v Keswicku řekla po nedávném finančním skandálu předsedy vlády křesťanům, že politika už není vysoce respektovanou oblastí pro práci.

Baronka Coxová, která byla zástupkyní mluvčího Sněmovny Lordů od roku 1985 do roku 2005, řekla, že tento skandál „tento čas učinil ještě vhodnějším pro vstup mladých křesťanů do politiky, aby přinesli změnu“.

„Parlament má špatnou pověst – o to větší důvod tam jít a změnit to.“

Baronka Coxová ale varovala, že mladí křesťané by do politiky neměli chodit hned po dokončení university.

„Jedním z problémů některých našich politiků je, že nikdy nedělali nic jiného než politiku,“ řekla. „Myslím, že je užitečné mít více životních zkušeností z nějakého povolání nebo obchodu nebo čehokoli jiného.“

„V politice je děsivá zodpovědnost. Tvoříte zákony, které ovlivní životy milionů lidí v následujících letech, takže je velmi hodnotné mít v politice lidi, kteří chápou dopad těchto zákonů v různých oblastech."

Dalším hovořícím na shromáždění byl Dave Felton, veterán mládežnických prací a anglikánský duchovní, který řekl, že církve potřebují začlenit mladé lidi, pokud chtějí zastavit jejich odchodu ze sborů ještě před dosažením dospělosti.

Navrhl, že by se děti a mladí lidé mohli zapojit v aktivitách jako jsou modlitby, vybírání příspěvků, pomoc s občerstvením a vítání u dveří.

www.krestandnes.cz

 
► Morges, Švýcarsko,  28.  července  2009 (ČBK). Kardinál Miloslav Vlk na ekumenickém setkání biskupů

Setkání biskupů – přátel Hnutí fokoláre, jehož účastníkem a moderátorem je také kardinál Miloslav Vlk, proběhne od 24.7. do 5.8.2009 ve švýcarském městečku Morges na břehu Ženevského jezera. Ústředním tématem bude heslo Bůh je láska, téma první encykliky papeže Benedikta XVI.

Morges (CH): Hovořit se bude i o jiných aspektech křesťanského života, kterými jsou například ekumenismus, komunikace, sdělovací prostředky atd. Účastníci setkání si vedle návštěvy univerzitního institutu Sophia-Loppiano připomenou také teologický odkaz cášského biskupa Klause Hemmerleho. Hemmerle, který byl v letech 1975–1995 cášským biskupem, působil současně také jako profesor teologie v Bochumi a Freiburgu.

Historie setkávání biskupů – přátel Hnutí fokoláre sahá až do roku 1977, kdy se poprvé sešlo 15 katolických biskupů z 10 zemí; teolog Klaus Hemmerle se stal biskupem v Cáchách a také prvním koordinátorem této iniciativy. Tehdejší papež Pavel VI. při této příležitosti řekl: "Jako hlava Apoštolského kolegia vás povzbuzuji, podněcuji a nabádám, abyste v této iniciativě pokračovali."

V roce 1982 přijal skupinu katolických biskupů Jan Pavel II. a vyzval je, aby svou zkušenost bratrského společenství rozšířili i na biskupy jiných církví. A tak se již 25 let každoročně scházejí i biskupové různých křesťanských denominací. Po smrti biskupa Hemmerleho se v roce 1994 stal moderátorem setkávání kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup pražský.

 Zdroj: www.apha.cz

http://tisk.cirkev.cz

► Islamabád  2.  srpna  2009 (ČTK - copyrigt). Pákistánci upálili křesťany kvůli údajnému znesvěcení koránu. Čtěte zde: http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=18151

 
 
 

► Velká Británie/EU 3. srpna 2009 (Křesťandnes). Křesťané se obávají omezení svobody pod vlivem Evropské směrnice o rovnosti

Návrh směrnice Evropské komise o rovném zacházení vzbuzuje v křesťanech obavy, že jejich svoboda bude omezena.

Účelem směrnice je nahradit současné zákony o rovnosti v oblastech zaměstnanosti a školení tím, že zakáže diskriminaci na základě vyznání nebo víry, postižení, věku a sexuální orientace, zejména v oblasti zboží a služeb.

Katoličtí biskupové v Anglii, Walesu a Skotsku vydali tento týden k návrhu směrnice reakci, ve které upozorňují, že církev podporuje „základní morální princip“ návrhu směrnice.

Návrh však vzbuzuje i „vážné obavy“ z „možných nezamýšlených důsledků, které způsobí omezení práv církve a jejích členů jednat v souladu s katolickou vírou“.

The Christian Institute varoval, že směrnice má „velký potenciál“ zasahovat do náboženské svobody a svobody projevu a povede k tomu, že se britská vláda vzdá kontroly nad důležitými aspekty diskriminačního zákona a předá ji Bruselu.

Dále varoval, že kvůli směrnici církve nebudou moci omezit členství jen na lidi, kteří sdílejí stejnou křesťanskou víru.

Mezi zeměmi, které hlasovaly proti přijetí směrnice, byla Francie, Česká republika a Německo.

www.christnet.cz

► Řím 3. srpna 2009 (ČTK). Papež Benedikt XVI. odsoudil útok na křesťany v Pákistánu . Čtěte zde: http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=18157  

► Čína 4. srpna 2009 (Křesťandnes). Křesťané reagují na zavření sboru v Číně žádostí o modlitby

 Křesťané v jihozápadním čínském městě Huaguan reagovali na nucené zavření jejich domácího sboru a zatčení tří jeho členů žádostí o modlitby věřících po celém světě.

Americká organizace ChinaAid International v pátek informovala, že čínské úřady zavřely domácí křesťanský sbor v Huaguanu ve státě Nanbu, provincii Sichuan v jihovýchodní části Číny; úřady křesťany obvinili, „že jsou sekta, součást organizace Falun Gong, a zpátečnická organizace“. 29. června také zatkly tři členy sboru, informovala ChinaAid ve své zprávě.

Od té doby ChinaAid uvádí, že členové domácích sborů čelí velkému pronásledování, a prosí křesťany po celém světě o modlitby.

„Proto prosíme bratry a sestry, aby se modlili za šíření evangelia v katastrofické oblasti Sichuan, a snažně prosíme Boha, aby nám dal svou moudrost a sílu, abychom mohli čelit těmto autoritám!“ stálo v prohlášení mezinárodní komunity křesťanské církve ve městě Huaguan.

ChinaAid informovala, že sbor začal svou činnost v roce 2002 v domě jednoho ze členů, a později se členové začali shromažďovat v budově sboru vybudované s pomocí křesťanů z jiné provincie – Zhejiang – od srpna 2006. dne 23. března 2009 byl sbor přepaden šesti členy Veřejné tajné služby a vládními úředníky, kteří zabavili majetek sboru a šek na více než 10.000 Yuan, který byl darem od věřících, sdělila ChinaAid.

www.christnet.cz

► Vídeň 5. srpna 2009 (Christnet). Ve Vídni se koná kongres "Studiorum Novi Testamenti Societas"

Téměř 350 účastníků z celého světa se účastní kongresu "Studiorum Novi Testamenti Societas", který se koná na Vídeňské univerzitě ve dnech 4.- 8. srpna. Akci organizuje Institut pro novozákonní vědy Evangelické bohoslovecké fakulty Univerzity ve Vídni a Institut pro novozákonní biblické vědy Katolické bohoslovecké fakulty Univerzity ve Vídni.

Tématem kongresu je "Nový zákon a jeho pozadí". Pomocí aktuálních exegetických metod se bude zkoumat Nový zákon a podobné raněkřesťanské spisy(do roku 150 p.Kr.). Cílem kongresu je vědecká výměna názorů, informuje evang.at.

www.christnet.cz

► Nepál 5. srpna 2009 (TK KBS,  titulek redakční). Zastrašovanie kresťanov sa deje aj v Nepále. Čtěte zde: http://cs.christiantoday.com/article/zastrasovanie-krestanov-sa-deje-aj-v-nepale/15351.htm

► Vietnam 5. srpna 2009 (TK KBS,  titulek redakční). Vo Vietname sa uskutočnili masové protesty kresťanov. Čtěte zde: http://cs.christiantoday.com/article/vo-vietname-sa-uskutocnili-masove-protesty-krestanov/15350.htm 

► Pákistán 5. srpna 2009 (Christnet). V Pakistánu se koná pogrom na křesťany

Pákistánské křesťanské školy jsou ode dneška na tři dny uzavřeny na výraz smutku a rozhořčení nad sobotním zabitím osmi příslušníků křesťanské menšiny místními muslimy v pákistánském městě Godžra. Muslimové křesťanskou komunitu napadli, protože prý znesvětila korán. "Zavíráme školy, abychom vyjádřili zlobu a znepokojení. Chceme, aby vláda povolala strůjce tohoto zločinu před soud," řekl biskup Sádik Daniel agentuře AP k přerušení vyučování ve školách, které jsou vedeny křesťanskými misiemi, informuje ERETZ.cz.

Federální ministr pro menšiny obvinil z rozdmýchání nepokojů zakázanou islamistickou skupinu Sipahe sahaba Pákistán. Zprávy o tom, že křesťané znesvětili korán, se podle počátečního šetření ukazují jako pomluva, uvedli křesťanští vůdci a paňdžábský ministr spravedlnosti. Město Godžra střeží polovojenské jednotky a další bezpečnostní síly. Křesťané tvoří asi čtyři procenta pakistánské populace, ve které převažují muslimové, informuje ERETZ.

www.christnet.cz

► Ukrajina 5. srpna 2009 (Christnet). Moskevský patriarcha končí návštěvu Ukrajiny

Patriarcha Moskvy a celého Ruska Kirill dnes končí návštěvu Ukrajiny. I přesto, že jedště před příjezdem zdůrazňoval, že jeho návštěva na Ukrajině je pastorační a že nemá být chápána politicky, přesto ji provázelo několik komplikací.

Zatímco ukrajinská pravoslavná církev, sice autonomní, ale podléhající Moskvě, v čele s metropolitou Vladimirem, Kirillovu návštěvu uvítala, kyjevský patriarchát spolu s malou ukrajinskou autokefální pravoslavnou církví tuto návštěvu kritizovaly. Patriarcha Filaret, který od roku 1992 spravuje kyjevský patriarchát uvedl, že "je nejvyšší čas, aby pochopili, že Ukrajina není Rusko a uznali právo budovat nezávislou budoucnost", informuje tk kbs.

Podle protokolu se Kirill jako nový patriarcha Moskvy a Ruska setkal s představiteli všech tří entit pravoslavné církve na Ukrajině. Vedoucí oddělení pro vnější vztahy patriarchátu ukrajinské pravoslavné církve uvedl, že patriarcha Filaret je otevřený společnému dialogu a navrhl „řešení zaměřené na překonání existujících rozporů.“ Kirillova návštěva Ukrajiny je pokračováním větší pastorační cesty, která začala 4. července v sídle Ekumenického patriarchátu v Konstantinopolu, uvedla tkkbs.

www.christnet.cz

► EU/Polsko 5. srpna 2009 (ERC). Polský luterán v čele Evropského parlamentu usiluje o větší dialog s náboženskými skupinami

Jerzy Buzek, polský luterán a první předseda Evropského parlamentu ze země bývalého komunistického východního bloku, prohlásil, že chce prohloubit dialog mezi křesťanskými církvemi v Evropě.

„Principy, které vycházejí z veškeré tradice, kultury a hlavně křesťanské víry mají pro mne stěžejní význam, stejně tak jako pro budoucí identitu a rozvoj Evropy,“ řekl Buzek, který byl polským předsedou vlády v letech 1997-2001.

„Dialog o evropských problémech s církvemi a dalšími náboženstvími je nesmírně důležitý,“ uvedl Buzek v rozhovoru s Polskou katolickou informační agenturou KAI. “Nemám pochybu o tom, že křesťanské hodnoty mají být velmi důležité na osobní úrovni pro každého politika a vedoucího, ale také na kolektivní úrovni, jelikož vymezují a ukazují klíčové způsoby, kterými politik může jednat.“

Jerzy Buzkovi je 69 let a v Evropském parlamentu je členem skupiny Křesťanských demokratů-Evropské lidové strany. Poté, co byl zvolen předsedou dne 14. července pronesl proslov k parlamentu, který nyní čítá 736 členů z 27 zemí Evropské unie.

„Úcta k druhým, jinak smýšlejícím lidem je také velmi cenná hodnota křesťanů. Takové je mé pochopení pro přítomnost těchto hodnot ve společenském a politickém životě,“ prohlásil Buzek. „Nikdy jsem svou víru neprojevoval houževnatým způsobem. Nejlepší způsob, jak ukázat naši víru je skrze naše vlastní činy a chování v každodenním životě, a v takovém veřejném jednání, které reflektuje hlubokou křesťanskou víru.“

Luteránská evangelická církev augsburského vyznání, již je Buzek členem, má v Polsku 75 000 členů v porovnání s počtem římských katolíků, kteří tvoří okolo 86% celkového 38 miliónového obyvatelstva.

www.christnet.cz

► 8. srpna 2009 (Klára Máziková, zdroj: Joseph Keenan, The Christian Post). Světová rada církví vyzvala Pákistán, aby chránila křesťanskou menšinu před útoky

Reverend Dr. Samuel Kobia, generální tajemník Světové rady církví (SRC), apeloval na pakistánského presidenta Asifa Ali Zaradriho, aby „zajistil bezpečnost“ pro křesťany, kteří čelí neustálým útokům.

Kobia ve svém dopise poslaném presidentu Zardarimu zdůraznil tři útoky na křesťany v provincii Punjab, které provedli islámští ozbrojenci v posledních třech měsících, a požádal presidenta Zardariho, aby „podnikl potřebné kroky proti pachatelům“.

Podle pákistánských úřadů, jak informovala agentura Associated Press (AP), se poslední útok na křesťany odehrál ve městě Gojra ve východní části Pakistánu v neděli, kdy bylo šest křesťanů upáleno a další dva zemřeli během násilností, které následovaly poté, co byly tucty domů zapáleny kvůli údajnému rouhání – znesvěcení Koránu – což se ukázalo jako falešné obvinění, jak během vyšetřování zjistili úředníci. Také informovali, že za útoky stojí zakázaní extrémistická skupina Sipah-e-Sahaba.

Samuel Kobia ve svém dopise presidentu Zardarimu ze 3. srpna napsal, že zabíjení křesťanů v sobotu v Gojře „znovu potvrzuje obavu, že vláda neustále selhává v ochraně svých obyvatel“. Také vyjádřil znepokojení nad tím, že „zákony o rouhání v Pákistánu se používají jako výmluva pro obviňování křesťanské menšiny“.

„Světová rada církví vnímá masakr v Gojře a výtržnosti, které se odehrávaly během posledních tří dnů, jako problém velkého významu. Věříme, že je zodpovědností státu poskytnout bezpečnost všem obyvatelům země, především v oblasti, kde je velké riziko napětí a násilností,“ dodal Kobia.

„Vyzýváme vás, vaše Excelence, abyste vůči pachatelům, kteří jsou zodpovědní za spáchání těžkých a neomluvitelných útoků proti nevinné křesťanské menšině v Gojře, podnikl potřebné kroky,“ uzavřel.

Podle světové knihy faktů CIA křesťané v Pákistánu, protestanti i katolíci dohromady, tvoří méně než pět procent celkové 175 milionové populace, žijí v pokoji se svými muslimskými sousedy. Nicméně nárůst muslimských extrémistů tuto rovnováhu narušuje, uvedlo v prohlášení na svých stránkách Pákistánské křesťanské shromáždění (PKS).

PKS prohlašuje, že zákon o rouhání, který byl do trestního zákoníku přidán v roce 1980, dal volnou cestu muslimům, kteří mají osobní nevraživost proti křesťanům. Proto se PKS snaží zákon o rouhání z Pákistánského zákoníku odstranit.

Agentura AP informovala, že Ministr Punjabu Shahbaz Sharif v úterý slíbil, že vláda poskytne prostředky na obnovu zničených domů a slíbila, že pachatele víkendového útoku předá spravedlnosti.

„Nemůže být žádná větší krutost než toto,“ řekl.

V souvislosti s dopisem od Dr. Kobii presidentu Zardarimu se v úterý pákistánští křesťané modlili. Také od pondělka zavřeli školy, aby tím mírumilovně demonstrovali svůj protest.

www.krestandnes.cz

► Čad 8. srpna 2009 (www.hcjb.cz, Zdroj: Mission Network News). Do muslimských oblastí Čadu směřují nové skupiny s evangelizační iniciativou

Evangelikální misijní sdružení (The Evangelical Alliance Mission -TEAM) již dlouho významně působí v jižní části západoafrické země Čad. Ale novou iniciativou pronikají i na sever a východ země, které jsou z 99% muslimské a křesťané zde téměř nejsou známi.

Představa TEAM pro severovýchodní Čad zahrnuje vysílání křesťanských misionářů z jihu i působení v lékařství a zemědělství. Čadská vláda požádala TEAM o lékařské týmy, přičemž si je plně vědoma, že jsou vyslanci Ježíše Krista.

TEAM tak působí v tradičně muslimských oblastech a vedle toho se ujímá i živořících uprchlíků, kteří přišli ze Súdánu z Darfuru. Rozvoj činnosti TEAM přichází po silničním neštěstí, kdy tři misionáři zahynuli po srážce s neřízeným autobusem.

Od té doby TEAM provádí další rekonstrukce i evangelizace a také prožívá požehnání, takže se zdá, že neštěstí otevřelo evangeliu v Čadu dveře.

www.krestandnes.cz

► Velká Británie 8. srpna 2009 (Křesťandnes). Biblická společnost shromažďuje 1.8 milionů liber na centrum dědictví

Biblická společnost spustila projekt přeměny nepoužívaného sboru na nové Centrum Biblického dědictví v severním Walesu.

Na to je potřeba shromáždit 1.8 milionů liber a shromažďování probíhá s nadějí, že nové centrum přitáhne více turistů a přivede Biblickou společnost zpět k jejím Waleským kořenům.

Centrum Biblického dědictví bude při sboru St. Bueno v Lianycilu, blízko místa, kde poprvé zazněla myšlenka založení Biblické společnosti.

Bylo to v roce 1800, kdy 15-letá dívka šla 25 mil přes Waleské hory do města Bala jen proto, aby měla svou vlastní kopii Bible. Mary Jonesová ji koupila od metodistického kazatele Thomase Charlislea poté, co na ni šetřila šest let.

On byl jejím odhodláním mít svou vlastní Bibli tak dotčen, že později pomáhal při zakládání Biblické společnsoti, která je nyní mezinárodní organizací pomáhající lidem po celém světe slyšet nebo číst Boží Slovo ve svém rodném jazyce.

Projekt obnovy v National Eisteddfod ve Walesu byl spuštěn v pondělí.

Úředník Waleské rozvojové kanceláře Biblické společnosti, Watcyn James, řekl: "Bude to nádherné místo pro lidi všech vyznání i bez vyznání, kam budou moci přicházet a dozvědet se více o bohaté historii. Bude to místo diskusí a oslavy kultury."

www.krestandnes.cz

► Sao Paulo 9. srpna 2009 (Res Claritas). Rozhovory mají pomoci sblížit konzervativní protestanty s katolíky

Mezi Světovou evangelikální aliancí a Vatikánem proběhlo další kolo teologických rozhovorů. Konalo se od 26. července do 1. srpna v brazilském Sao Paulu a týkalo se dogmatických i etických otázek. Příští rok budou rozhovory pokračovat a budou se týkat vztahu Písma a Tradice.

Konzultace mají trvat do roku 2013 a měly by pomoci jak sblížit teologicky konzervativní protestanty s katolíky, tak vyjasnit rozdíly. Katolíci a konzervativní protestanti jsou zajedno např. v ochraně života, odlišně však chápou církev, její nauku a úřad.

www.christnet.cz

 



Kateřina Děkanovská publikováno: 19.08.2009 10:32 zobrazeno: 3153x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus