WebArchiv - archiv českého webu

Ve Westminsterském opatství se konala bohoslužba k výročí reformace

01.11.2017

31. října se ve Westminsterském opatství v Londýně konala ekumenická bohoslužba připomínající 500. výročí „sepsání 95 tezí a zahájení reformace“. Mezi hlavními účastníky byli představitelé římskokatolické, luteránské a anglikánské církve; zástupci Světové metodistické rady a Světového společenství reformovaných církví byli přítomni jako svědci.

Bohoslužba, kterou uspořádala Luteránská rada Velké Británie ve spolupráci s děkanem a kapitulou Westminsterského opatství, měla formu jak oslavy, tak kajícné vzpomínky. Chrámem zněly písně a hymny spojené s Martinem Lutherem a německou reformací a během bohoslužby byla několikrát zdůrazněna potřeba, aby bylo tělo Kristovo semper reformanda („stále reformované“).

Kázání přednesl arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Uznal, že reformace měla za následek bolestivou stránku dějin, ale zároveň byla darem od Boha. Také zdůraznil, že evangelium představuje vždy život, lásku a transformaci, přestože se jeho projevy mohou v různých dobách a dějinných obdobích lišit. Přesto vždy mluví do současné situace.

Zdroj: WCC



Miroslava Čejková publikováno: 06.11.2017 01:38 zobrazeno: 735x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus