WebArchiv - archiv českého webu

Proti základnám USA v Evropě

Vůbec poprvé se objevila na evropském církevním serveru zpráva mapující situaci kolem plánovaného umístění nové raketové a radarové základny americké armády v Evropě. Autorem článku je Maďar Zoltán Dujisin.

Argumenty, kterými chtějí Spojené státy prosadit nové základny, se čím dál tím více rozcházejí s názory obyvatel i odborníků ze zainteresovaných zemí. Protiraketová základna by měla být umístěna v Polsku a centrum radarové kontroly v České republice, oboje by mělo do roku 2011 být součástí Národní protiradarové obrany. Tento plán je podporován polskou i českou vládou.
Německo, Velká Británie a Kanada na svém území jakékoli prvky, které by byly součástí amerického vojenského systému, vybudovat odmítají.
Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Čechů a Poláků je proti výstavbě těchto základen, protože se bojí, že by se jejich země tímto staly podporovateli kontroverzní americké politiky na Středním Východě a tím možným terčem teroristů. Naopak vlády si od vybudování základen slibují ekonomický prospěch, zvýšení bezpečnosti a prestiže a  změnu vízové politiky USA vůči oběma zemím. Česká vláda nechce naslouchat hlasům, které volají po referendu k této otázce,  a plánuje o radarové základně informační kampaň.
K obranému smyslu základen se skepticky staví i většina členů NATO. Vojenští experti říkají, že žádné potencionálně nepřátelské státy  nemají úmysl ani technologii pro napadení USA. Velkým problémem je to, že budoucí základny nejsou plánovány jako součást vojenského systému NATO. Velmi ostře proti vzniku základen vystupuje Rusko.
Jan Tamas, představitel iniciativy „Ne základnám“, říká, že  v médiích dostupné informace neobjektivně straní názorům „pro“. „Hovoří o takzvaném ohrožení, aby podpořili americkou myšlenku. Vůbec nezmiňují, že skutečný stav ohrožení přijde, bude-li výstavba realizována. Zaznamenali jsme jasný záměr překrucovat realitu, bez ohledu na důsledky  i názory lidí.“ Skupina prosazující základny v České republice obviňuje odpůrce základen z „antiamerikanismu“. Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění však říká, že Češi netrpí nenávistí ke všemu americkému, ale jsou rozděleni pohledem na zahraniční politiku Washingtonu.
Někteří akademici ve středoevropské oblasti říkají, že česká elita nerada slyší, jak je Česko stále řazeno mezi státy Východní Evropy. Přijímají tedy proamerickou ideologii, aby dokázali, že náleží k Západu. Profesor Středoevropské university řekl pod podmínkou anonymity toto: „Po pádu komunismu pravicově orientovaní vůdci přijímají neo-liberální ideologii, která je často více proamerická než ve Spojených státech.“
V Polsku tisk publikuje reportáže a články zaměřené pro vytvoření klimatu vstřícného pro přijetí základny. Toto si dovolil kritizovat prof. Roman Kuzniar, donedávna prezident státem podporovaného Polského institutu pro mezinárodní záležitosti. Kuzniar radil polskému premiérovi  Jaroslawu Kaczynski základnu nestavět. Argumentoval přitom tím, že bezpečnost USA bude vybudována na úkor Poláků. Kuzniar prohlásil v interview pro polský tisk, „že dříve seriozní média se nyní naprosto zdiskreditovala spojením s americkými lobbystickými skupinami a publikací naprostých nesmyslů o výhodách, které pro lidi základna přinese, a ignorací faktů oč americkému systému vlastně jde. Historky o útoku samotářských zemí patří do říše pohádek. Státy nechtějí páchat sebevraždy. Války jsou vždy rozpoutávány hegemonickými silnými státy, ne těmi slabými.“ Kuzniarův „antiamerický“ pohled ho stál zaměstnání. Premiér Kaczynski ho propustil den před publikováním tohoto interview. Polský ministr obrany Radoslaw Sikorski rezignoval, protože s premiérem nesouhlasil.



Lenka Nováková - zdroj kerknet

Lenka Nováková publikováno: 12.03.2007 11:54 zobrazeno: 3608x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus