WebArchiv - archiv českého webu

Výročí úmrtí prvního patriarchy dr. Karla Farského

80. výročí úmrtí prvního patriarchy dr. Karla Farského (+ 12. 6. 1927) si Církev československá husitská připomněla řadou celocírkevních akcí. Mj. 15. června 2007 konferencí na téma modernistické hnutí a evropské souvislosti myšlení a díla našich modernistů. Účastníci měli možnost vyslechnout přednášku prof. Otto Weisse z Katolické univerzity ve Vídni, jednoho z nejvýznamnějších odborníků na historii evropského modernismu, na téma Evropské souvislosti modernistického hnutí. Dalšími přednášejícími byli prof. Jan Blahoslav Lášek (český modernismus a jeho teologie) a prof. Zdeněk Kučera (Živé výzvy modernismu). Zanedlouho uplyne 100 let od vydání dekretu proti modernismu „S. Officii Lamentabili“ (3. července) a papežské encykliky „Pascendi dominici gregis“ (8. srpna). Tyto dokumenty vyvolaly polarizaci náboženské situace v Evropě a myšlenkovou radikalizaci reformismu, z jehož kořenů vyrostlo i reformní hnutí našeho římskokatolického duchovenstva, které stálo u zrodu Cíkve československé husitské.

Památku dr. Karla Farského si připomněly i stovky věřících na slavnostních bohoslužbách v jeho rodišti ve Škodějově u Semil 16. června 2007. Ve vedení bohoslužeb se vystřídali - patriarcha dr. Tomáš Butta, královéhradecký biskup Štěpán Klásek, brněnský biskup ThDr. Petr Šandera, zástupkyně pražského biskupa Mgr. Růžena Adamová a místní duchovní z královéhradecké diecéze PaedDr. Zdeněk Kovalčík z Náchoda, Mgr. Lada Kocourková ze Semil a Mgr. Jaroslav Křivánek z Vysokého nad Jizerou. Kázáním na text z listu Koloským posloužil patriarcha Tomáš Butta.

Bohoslužeb se zúčastnil i expremiér Jiří Paroubek, který v závěru oslovil shromáždění krátkým projevem. V něm připomněl období vzniku CČSH a postoje Římskokatolické církve v době první světové války a prvních dnů svobodného státu, kdy oslavy svátku Mistra Jana Husa, které podpořil prezident Tomáš Garrigue Masaryk způsobily roztržku mezi československým státem a Vatikánem. Zmínil, že osoba prvního patriarchy dr. Karla Farského symbolizovala ideje tolerance a svobody svědomí. Citoval jeho výrok: „Nová krev musí kolovati v žilách nového státu. Nový duch, pozitivně myslící, cítící a rozhodující tak, jak myslí, cítí a chce duše národa, psyché československá.“ Závěrem uvedl, že nejdůležitější je, aby CČSH byla stále na straně svého národa.

 



Helena Bastlová publikováno: 16.06.2007 07:19 zobrazeno: 5685x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus