WebArchiv - archiv českého webu

Zajímavé červnové akce ve vršovickém divadle Mana

Zveme Vás na tři zajímavé akce ve Vršovickém divadle MANA:

 

čtvrtek 9. června v 19.30 hodin: prezentace nové knihy nakladatelství TORST: Zdeněk Drozda - Kosí hnízdo a následné představení Vršovice jsou zlatý, řekl tatínek 

Vršovický pekař Zdeněk Drozda nezachytil ve svých vzpomínkách jen své dětství a mládí, nevytvořil jen nevšedně realistický obraz života v Praze let čtyřicátých a padesátých, ale svým osobitým jazykem, způsobem vyprávění a uchopením reality vytvořil i navýsost pozoruhodnou novodobou českou prózu, jež v mnohém přesahuje úroveň psaní jeho vrstevníků, zavedených českých spisovatelů. Vzpomínková próza „Kosí hnízdo“ byla zdramatizována Evou Miláčkovou a dnes slaví úspěch na jevišti Vršovického divadla Mana s Jiřím Lábusem a Luďkem Nešlehou v mnoha rolích, za doprovodu klavíru Miloše Orsona Štědroně a v režii Eleny Strupkové pod názvem „Vršovice jsou zlatý, řekl tatínek“. Drozdova pozoruhodná próza je v přítomné knize doplněna zprávou o této inscenaci a fotografiemi z ní.

 

VRŠOVICE JSOU ZLATÝ, řek´ tatínek...

 

VSTUPNÉ  150,-                                                                                                      VELKÝ SÁL

 

Původní dramatizace autentických vzpomínek na dětství a mládí ve Vršovicích. Zdenda Kos jedinečným jazykem a pohledem malého chlapce vyrůstajícího na sklonku Protektorátu v pražských Vršovicích popisuje středobody svého životního vesmíru: maminku, tatínka, bráchu Karla, sousedku Mlíkovou, školnici Štěrbovou a mnoho dalších figurek z panoptika doby, kterou dávno odvál čas.

 Hrají: Jiří Lábus, Luděk Nešleha

 

Scénář: Eva Miláčková

 

Hudba: Miloš Orson Štědroň

 

Režie: Elena Strupková

 

pátek 10. června od 17 hod. Noc kostelů v Husově sboru ve Vršovicích:

 

17:00     18:00     Jinak varhany? Smetana, Dvořák!

 

Varhanní preludia, improvizace i známé skladby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v unikátním provedení pro tento královský nástroj. Uslyšíte část ze Smetanovy symfonické básně Vltava i Dvořákovo Largo z Novosvětské. Na varhany v Husově sboru hrají Pavel Pernica a Kamil Vavrek.

 

18:00     19:15     MANA má talent!

 

Autorské výstupy a scénky herců středoškolského souboru Spektákl DT drama studia.

 

Pořadem doprovázejí Zuzana Benešová, Nikol Chaloupková.

 

19:30 21:00 Alfréd a Josefína.

 

Veřejná generálka. Groteskní příběh ve verších o zoufalé potřebě, hledání a nedostatku lásky.  Jenže vždycky je to nějak špatně uchopeno a řetězec vzájemného ubližování se točí a nejde zastavit.

 Hraje skupina dospělých D-talent: Veronika Svozílková, Karel Košnar, Jakub Fišer, Lucie Dolfi, Milan Deutsch, Michael Málek.

 

Režie a dramaturgie: Erika Merjavá ve spolupráci s Vladimírou Benoni.

 

Místo setkání: Vršovice. Komentované prohlídky Husova sboru

 

Poznejte Husův sbor ve Vršovicích tak, jak jste ho nikdy neviděli! Prohlídky s výkladem o této jedinečné multifunkční sakrální stavbě včetně představení varhanního nástroje a jeho jedinečného zvuku. Prohlídka kostela i divadelního sálu v Husově sboru, během které budou zpřístupněny i části, kam se běžně návštěvníci nepodívají. Začátky komentovaných prohlídek s průvodcem jsou v 21.30 hod. a ve 23.00 hod. Prohlídka trvá 45 až 50 minut. Sraz k prohlídkám ve vstupní části chrámu pod kůrem.

 

úterý 14. června v 19.30 : Pavel Janák - extravagance české architektury.

 

Architekt, urbanista, autor rekonstrukcí památek, designér, pedagog a teoretik Pavel Janák (1882-1956) byl nejen vynálezcem architektonického kubismu, ale také architektem Pražského hradu po Plečnikovi. Jeho život a dílo přiblíží arch. Zdeněk Lukeš, historik architektury. Komponovaný večer doprovodí duchovní úvahou David Frýdl – farář v Husově sboru ve Vršovicích a ředitel Vršovického divadla MANA. Ukázky z hudební férie Divadlo Gočár představí a na klavír večer doprovází Miloš Orson Štědroň.

 

Zpěv: Jiří Jelínek (jako Pavel Janák)

 

Hudba: Miloš Orson Štědroň



Václav Drašnar publikováno: 07.06.2016 05:01 zobrazeno: 1573x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus