WebArchiv - archiv českého webu

Několik řádků k říjnovým výročím 2016

31.10.2016

Dne 5. října 2016 jsme si připomínali výročí nedožitých 80. narozenin Václava Havla, prezidenta našeho novodobého svobodného státu a významné osobnosti dějin 20. století. Vedl jsem v Husově sboru v Praze – Dejvicích bohoslužbu, při níž jsme vzpomenuli na tuto osobnost, a zúčastnil jsem se vernisáže výstavy fotografií Karla Cudlína a večera, který byl Václavu Havlovi věnován. Při promluvě místního faráře Lukáše Volkmana byla zmíněna petice z února roku 1989, ve které byl vyjádřen nesouhlas některých duchovních a bohoslovců s postupem tehdejší státní moci. Podepsali jsme ji tehdy na konferenci v Brně a následně byla zveřejněna a rozšířena. Je velice dobré a důležité Václava Havla a jeho humanitní a demokratický odkaz si i v současnosti připomínat.

Jako patriarcha se zúčastňuji každoročně během státního svátku zpravidla několika akcí. Vznik samostatného státu 28. října 1918 má zvláštní významnost i pro Církev československou husitskou, neboť v rámci svobodného a demokratického státu byl umožněn její zrod v roce 1920. Proto máme tento svátek uveden i v naší Bohoslužebné knize. Osobně je pro mě velmi inspirující osobnost Tomáše Garrigue Masaryka jako filozofa, politika a člověka, který dokázal jít i proti proudu.

Jako v minulých letech, tak i v letošním roce jsem se účastnil ekumenické bohoslužby s modlitbami za vlast v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze v předvečer státního svátku. Stejně tak jsem se účastnil ekumenické slavnosti „Modlitby za domov“ dne 28. října odpoledne. Měl jsem možnost též shlédnout v Národním archivu v Praze výstavu Listinný poklad Karla IV.

Vypjatá atmosféra provázela letošní svátek 28. října v souvislosti s udílením státních vyznamenání a účasti na slavnostním večeru ve Vladislavském sále Pražského hradu. Jako patriarcha Církve československé husitské jsem se účastnil na pozvání prezidenta republiky slavnostního udílení státních vyznamenání na Pražském hradě do letošního roku celkem již desetkrát.

V letošním roce jsem obdržel jako další představitelé církví též pozvání od pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Petra Gazdíka na oslavu na Staroměstské náměstí. V dopise pana místopředsedy a organizátora shromáždění je uvedeno, že to nemá být chápáno jako protiprezidentská akce.

Vzhledem k tomu, že na Pražském hradě byli přítomni nejvyšší představitelé našeho státu, považoval jsem se samozřejmostí za odpovídající funkci zástupce církve vyplývající z pravidel a protokolu se tohoto slavnostního shromáždění účastnit jako každým rokem i letos.

Naše politické názory jsou rozdílné, včetně hodnocení politiků. Jako občané můžeme svobodně vyjádřit své kritické názory. Není však správné, aby politické názory v církvi byly prosazovány natolik, že by věřící rozdělovaly.

V tomto smyslu píšu těchto několik řádků jako ohlédnutí za státním svátkem, který nás má především spojovat.

Říjen L.P. 2016

Tomáš Butta

Patriarcha Církve československé husitské



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 31.10.2016 04:28 zobrazeno: 1614x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus