WebArchiv - archiv českého webu

Faith Over Fear: Světová rada církví pomáhá podpořit otevřenost vůči uprchlíkům

09.02.2018

„Jsme hnutí lidí, které víra povolala, aby otevřeli svá srdce a společenství uprchlíkům,“ píše se ve zprávě Faith Over Fear. Jde o novou iniciativu, která se dostala do popředí díky organizacím jako Náboženství za mír, UNICEF a globální koalice náboženských vůdců, včetně Světové rady církví (SRC).

Iniciativa Faith Over Fear (volně přeloženo Víra přemáhá strach) „vyzývá lidi všech náboženských vyznání, aby se nechali vést svými hodnotami ke službě druhým“, a nabízí nástroje a inspiraci pro sdílení příběhů o tom, jak lidé z různých prostředí mohou pomoci zmírnit situaci osob v nouzi.

Svědectví je bezpočet:

„Muslimové věří, že musíme podporovat uprchlíky, protože jimi byli i naši proroci. Víme, že tomu věří i ostatní náboženské skupiny. Také Mojžíš a Ježíš prchali před pronásledováním a z Božího pověření putovali za novým životem… Cítím, že je povinností a Božím povoláním, abychom uprchlíky přijímali,“ uvedla Suzanne.

„Moje víra je založena na myšlence, že smyslem evangelia je zlepšit život každému člověku… Pokud neumíme přijmout, začlenit a milovat cizího člověka, to ostatní se zhroutí,“ uvádí Frances.

„Jeden z našich rabínů oznámil, že bude zahájen program anglické konverzace mezi členy obce a žadateli o azyl z Ruska. Jako by mi Bůh poklepal na rameno a řekl: ‚Harolde, to by mohl být úkol pro tebe,‘“ řekl Harold.

„SRC, která je povolána sloužit prostřednictvím křesťanské víry, má jako společenství církví dlouhodobý závazek podporovat život a práva uprchlíků,“ prohlásil generální tajemník SRC rev. Olav Fykse Tveit.

„Proto i nadále vyzýváme světové vůdce, aby nacházeli způsoby, jak posilovat ochranu uprchlíků prostřednictvím ducha sdílené odpovědnosti, sdílených hodnot a společných zájmů. Nadále však také povzbuzujeme naše členské církve a všechny lidi dobré vůle, aby podporovali uprchlíky i prostřednictvím drobných gest, ať už jde o nabídnutí pomocné ruky, pozvání k jídlu nebo účast na programech vedených jejich církvemi nebo náboženskými komunitami,“ dodává Tveit.

Více informací o iniciativě Faith Over Fear najdete na www.wechoosefaithoverfear.com



Miroslava Čejková publikováno: 12.03.2018 03:15 zobrazeno: 889x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus