WebArchiv - archiv českého webu

Papež podporuje tradiční manželství

04.09.2017

Ze své definice je manželství možné pouze mezi mužem a ženou, říká papež František v novém knižním interview. „Nemůžeme to změnit. Taková je podstata věcí,“ a to nejen v církvi, ale v celých lidských dějinách, uvedl v rozhovorech s Dominiquem Woltonem, francouzským sociologem a odborníkem na mediální a politickou komunikaci. Kniha Politique et Societe (Politika a společnost) o 417 stranách bude vydána 6. 9. 2017. 

Pokud jde o skutečnou podstatu manželství a pohlaví, panuje v tomto ohledu „v současné době zásadní zmatek“, poznamenal papež. Na otázku ohledně manželství osob stejného pohlaví František odpověděl: „Říkejme tomu ‚občanské svazky‘. S pravdou se nežertuje.“ Pokud se děti učí, že si mohou vybrat své pohlaví, pokračoval František, podporuje to omyly, které jsou v rozporu s pravdou nebo přírodními zákony. Také si klade otázku, zda tyto nové představy o pohlaví a manželství nejsou založeny na strachu z rozdílů, a povzbuzuje odborníky, aby toto téma studovali.

V rozhovoru papež dále uvedl, že jeho rozhodnutí dovolit všem kněžím dávat rozhřešení těm, kdo se přiznají k potratu, neznamená tento závažný hřích bagatelizovat. Potrat nadále zůstává „vraždou nevinné osoby. Pokud však existuje hřích, musí být umožněno odpuštění,“ řekl. „Máte představu o počtu osob, které si mohou konečně oddechnout?“ zeptal se a dodal, jak je důležité, aby dotyčné ženy našly Pánovo odpuštění a už nikdy tento hřích nespáchaly.

Papež František na závěr dodává: „Existuje velké nebezpečí, že kazatelé a lektoři podlehnou průměrnosti“, která odsuzuje jen „tělesné“ formy nemorálnosti. „Další hříchy, které patří k nejzávažnějším, tj. nenávist, závist, pýcha, marnivost, zabití, zničení života… o tom se už tolik nemluví,“ řekl.

Zdroj: CathNews



Miroslava Čejková publikováno: 11.10.2017 02:38 zobrazeno: 962x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus