WebArchiv - archiv českého webu

Oslavy 600 let kalicha anebo „Víno své výborné pít mi dej“

12.10.2014

Prázdniny jsou za námi a realizační tým oslav Výročí 600 let od znovuobnovení vysluhování podobojí v českých zemích neustává v práci na plné obrátky. Již v neděli 12. října se do centra Prahy, do míst, kudy kráčela česká reformace, sjedou věřící i lidé bez vyznání, rodiny s dětmi, zájemci o historii, fandové církevní hudby, geocacheři a mnozí další, neboť plánovaný program oslav chce nabídnout každému „doušek svého výborného vína“.

Oslavy kalicha budou zarámovány slavnostními ekumenickými bohoslužbami. Úvodní bohoslužby proběhnou v Betlémské kapli a povedou je zástupci Českobratrské církve evangelické a Církve československé husitské za doprovodu Spirituál kvintetu. Souběžně s bohoslužbami bude zajištěna nedělní škola pro děti.

Po poledni začne různorodý program i na dalších místech. V kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí zazní varhanní koncert, v kostele U Martina ve Zdi mohou si zájemci užít divadlo V. Marčíka: Labyrint světa. Na Ovocném trhu, kde bude stát hlavní podium, rozezní své nástroje orchestr Konzervatoře Evangelické akademie. Posluchači církevní hudby si mohou v Dominikánském klášteře poslechnout vystoupení Musica da chiesa a potěšit nejen své uši hudbou znějící z historických hudebních nástrojů. A zájemci o poučení mohou vyslechnout jednu z přednášek, které se budou od půl jedné konat v kostele sv. Michala (přednáší Pavel Hradílek na téma Kalich dnes) a na půdě Evangelické teologické fakulty (s tématem Počátky kalicha v Čechách vystoupí Dušan Coufal).

Úderem druhé hodiny se program oslav posune do další fáze, která bude neméně pestrá. Diskutovat o sociálních tématech se bude v Dominikánském klášteře. Přednášku na téma Dědicové Kalicha Jana B. Láška bude možné vyslechnout v kostele sv. Mikuláše a souběžně je možné vybrat si variantu Ohlasy kalicha, což je téma, o kterém bude na ETF hovořit Petr Morée (a to i v německém jazyce). „Hudbychtiví“ mají od druhé hodiny také z čeho vybírat. V kostele U Martina ve Zdi vystoupí Ladislav Moravetz se svými hosty, na Ovocném trhu bude možné vyslechnout koncert Tria Bihári, a další neméně lákavou volbou je společný koncert dvou pěveckých sborů a to Jeronýma a Mistra Jakoubka ze Stříbra v kostele sv. Michala v Jirchářích.

Program v kostele sv. Mikuláše bude v půl čtvrté završen přídavkem varhanní hudby, v Dominikánském klášteře potom druhým koncertem Musica da chiesa, v kostele sv. Michala zájemci vyslechnou přednášku Martina Vaňáče na téma Společné slavení – utopie nebo reálná možnost a na ETF vystoupí Jiří Mrázek s tématem Večeře Páně dnes.

Na dalších místech však program pokračuje dál! V kostele U Martina ve Zdi bude představena nová kniha a na Ovocném trhu se bude opět hrát divadelní kousek Mystéria buffa V. Marčíka. V pět hodin odpoledne potom bude pravý čas zahájit na hlavním pódiu na Ovocném trhu mnohými očekávané vystoupení skupiny Spirituál kvintet. Pomyslnou tečkou za oslavami budou ekumenické bohoslužby slova v kostele sv. Martina ve Zdi, které začnou v půl osmé.

Po celou dobu je možné zúčastnit se i doprovodného programu: mj. komentovaných prohlídek Husitskou Prahou nebo bojové hry pro děti, zájemci o geocaching se mohou vydat po stopách „Hry o kalich“ v samém srdci Prahy.

Přípravy Oslava kalicha můžete sledovat na facebooku (Oslavy 600 let kalicha)!

Oslavy se konají za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy, Městské části Praha 1, Evangelické zemské církve v Bádensku, Evangelické církve v Porýní a Evangelicko-luterské církve v Bavorsku.

Za organizační tým oslav Martina V. Kopecká

Přílohy:

pdfPlakát 1 jpgPlakát 2



Václav Drašnar publikováno: 12.09.2014 06:01 zobrazeno: 2268x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus