WebArchiv - archiv českého webu

Vyjádření k projektu obnovy Husova domu v Husinci

Ústřední rada Církve československé husitské schválila dne 13. března 2010 podání přihlášky do výběrového řízení Městského úřadu Husinec na pronájem areálu s rodným domem Mistra Jana Husa. Naše církev  považuje toto místo za historicky a ideově mimořádně významné i s ohledem na blížící se 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Naše církev, která vznikla před 90 lety z hnutí katolického modernismu, navazuje na tradice české reformace, zejména na husitství. Od svého počátku Církev československá husitská byla nositelkou Husova odkazu a vybudovala desítky sborů nesoucí jméno tohoto českého reformátora.

Církev československá husitská uvažuje o projektu centra v Husinci jako o součásti vícestupňového programu s názvem „Odkaz České reformace v našich zemích“. Projekt se zaměřuje na rehabilitaci a obnovu reformačních památek a center v Čechách, ale projekt má i evropský přesah a zahrnuje spolupráci se zahraničními církvemi a organizacemi.

Církev československá husitská bude usilovat o financování projektu z více zdrojů, a to jak z vlastních, tak i z několika zdrojů dotačních. Vše je v jednání. V každém případě nám půjde o širší spolupráci s církvemi, s různými organizacemi i jednotlivými odborníky, neboť se jedná o projekt týkající se Národní kulturní památky a osobnosti, která přesahuje svým významem jednu konfesi.

                                                                                                  Tomáš Butta

                                                patriarcha Církve československé husitské

25. 3. 2010



Tomáš Butta

Helena Bastlová publikováno: 09.04.2010 12:12 zobrazeno: 4437x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus