WebArchiv - archiv českého webu

Slovo v Betlémské kapli v závěru bohoslužby

06.07.2020

Sestry a bratři, zdravím vás, kteří jste přijeli nebo přišli z různých míst do prostor Betlémské kaple v Praze, kde kázal Mistr Jan Hus, Mistr Jakoubek ze Stříbra a další kazatelé doby české reformace.

Zdravím vás, vážení televizní diváci a rozhlasoví posluchači, kteří i přes prostorovou vzdálenost jste prostřednictvím České televize a Českého rozhlasu s námi spojeni a můžeme tak společně prožívat tyto sváteční chvíle. 

Červencové svátky připomínající slovanské věrozvěsty i českého reformátora Jana jsou letos jiné než v předešlých letech. Bohoslužba v Betlémské kapli je i přes omezenější ráz však jednou z akcí ke 100. výročí Církve československé husitské. V lednu letošního roku jsme se sešli ke slavnostní bohoslužbě v chrámu sv. Mikuláše v Praze na Staroměstském náměstí. Původně jsme zamýšleli a připravovali na začátek června shromáždění v Národním domě na Smíchově s programem pro děti, společenským a kulturním setkáním a koncertem, které však nebylo možné vzhledem k mimořádné situaci uskutečnit. V uplynulých měsících jsme se museli věnovat zcela jiným úkolům než slavnostem.

Přesto jubilejní rok naší církve probíhá a uskutečňují se i některé projekty. Setkání k 100. výročí připravujeme na 15. září v našem kostele v Praze – Dejvicích.

Jedním z projektů je i publikace a výstava o architektuře našich sborů. V podzemních prostorách Betlémské kaple je instalována výstava „Sbory Církve československé husitské – architektonické dědictví našich regionů“. Tato putovní výstava vznikla ve spolupráci s Českým vysokým učením technických Fakultou stavební. Na výstavu je možné se podívat již po skončení této bohoslužby.  Jsou vybrány a představeny odborníky z ČVUT kostely naší církve z meziválečného období od věhlasných architektů i místních stavitelů. Jde o cenný přínos naší církve ke kulturnímu dědictví naší země.

Řada těchto staveb nese jméno českého reformátora Jana Husa – „Husův sbor“. A nacházejí se v nich jeho citáty, obrazy nebo sochy.

Ale názvy našich sborů jsou rozmanitější, často podle postav z Bible nebo podle postav z české reformace. Také například je několik pojmenováno podle husitského krále Jiřího z Poděbrad, který se narodil před 600 lety. Na tuto osobnost českého panovníka, který se společně s voleným arcibiskupem Janem Rokycanou zasazoval o husitský reformační program, vyjádřený symbolem kalicha, při letošní bohoslužbě myslíme. Neboť on měl v úctě Husův odkaz a orientoval se podle hesla „Pravda Páně vítězí.“

Přeji vám všem pokojný sváteční čas. Přeji Vám Boží požehnání a posilu v náročných situacích, kterými jako společnost i jednotlivci procházíme. Ať jsme nositeli Kristova světla, jeho pravdy a pokoje.

 

Dne 6. července L. P. 2020                                               Tomáš Butta

                                                                                       patriarcha



Tomáš Butta, patriarcha

Marie Jandová publikováno: 09.08.2020 10:03 zobrazeno: 332x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus