WebArchiv - archiv českého webu

Modlitba s poděkováním za život Mistra Jeronýma na Novém Městě Pražském

29.05.2016

Modlitba s poděkováním za život Mistra Jeronýma na Novém Městě Pražském - 29. květen 2016

Bože věčný, spravedlivý a milosrdný,

setkáváme se zde na Novém Městě Pražském, abychom vyjádřili vděčnost za Mistra Jeronýma Pražského, který se zde narodil a jehož život byl násilně ukončen před 600. lety v Kostnici.

Jako filozof hledal pravou moudrost a jako křesťan toužil po poznání tvé svrchované pravdy, která se nedá mocí prosadit ani silou potlačit.

Prošel utrpením a vězněním, trpěl bolestí těla i úzkostmi ducha.

Myslíme na všechny ty, kteří v našich dějinách jako on pro myšlenky a vyřčené názory byli vystaveni pronásledování.

Děkujeme ti za dar svobody slova a prosíme tě, ať tento dar slova užíváme s uvážením a k hájení, šíření a uskutečňování dobra.

Mistr Jeroným miloval svůj národ, ze kterého pocházel.

Dej, ať projevujeme svůj vztah k vlastnímu národu, vlasti a zemi, ať poznáváme hlouběji její dějiny a vážíme si dědictví po našich předcích.

Ať tato láska k vlastnímu národu je spojena s otevřeností vůči lidem z jiných národů a rozvíjíme tak sounáležitostí a účinnou solidaritou naše společné lidství.

Děkujeme ti, Bože, že v životě Jeronýma a cestě tohoto neklidného učence jsou patrné stopy tvé milosti. Tak jako jsou patrné i v našich životních cestách.

Děkujeme ti za jeho otevřenost vůči Pravdě a jako konečné statečné přiznání se ke Kristu a přihlášení se k Mistru Janu Husovi.

Děkujeme ti, Bože, za všechny tvé věrné svědky, kteří na sobě nesou znaky Kristova utrpení i odlesk jeho slávy.

Děkujeme ti za osobnosti z našich národních dějin i z dějin národů Evropy, které nás povzbuzují k hledání smysluplné životní cesty a zastávání hodnot, které obstojí v každém čase i před věčností.

Tobě, jediný Bože, Otče, Synu, Duchu svatý, náleží čest a chvála i nekončící sláva od věčnosti, nyní i stále.

Amen.

 

Květen 2016



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 30.05.2016 03:32 zobrazeno: 1819x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus