WebArchiv - archiv českého webu

Další pětice zvonů v Hradci Králové - pozvánka na slavnostní uvedení a požehnání díla

08.12.2015

V závěru letošního jubilejního roku 600. výročí mučednické smrti M.J.Husa a na počátku nového roku církevního vás všechny srdečně zveme na druhé adventní úterý 8. prosince 2015 v 18.00 do Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové na slavnostní uvedení a požehnání nových pěti zvonů pro Královéhradeckou koncertní zvonohru. Slavnostní obřad povede bratr patriarcha ThDr. Tomáš Butta, Th.D. společně s královéhradeckým biskupem Mgr. Pavlem Pechancem a místní farářkou Františkou Kláskovou a na varhany jej doprovodí náš nejlepší carillonér (zvonohráč) - hudební skladatel Radek Rejšek.

Zvon nesoucí jméno M. Jana Husa byl odlit jako jeden z prvních už před pěti lety, letos na jaře jsme slavnostně uváděli zvony se jmény Husových současníků a následovníků Jeronýma Pražského, Jakoubka ze Stříbra, Mikuláše z Drážďan, Mikuláše z Pelhřimova a Ambrože z Hradce a nyní v závěru jubilejního roku to bude pětice zvonů pojmenovaná po dalších významných osobnostech spjatých s husitstvím, kterými byli Jan Rokycana, Petr Payne, Jan Želivský, Václav Koranda a Jiří z Poděbrad. Patřili k různým proudům husitství od radikálních po umírněné a podobně i nyní budou zvony nesoucí jejich jména vytvářet mnohohlas hradecké zvonohry.

Tvůrcem zvonů je (stejně jako u předešlých) mistr zvonař Petr Rudolf Manoušek a touto pěticí počet odlitých zvonů chystané zvonohry dosáhne 25, tedy poloviny z plánované padesátky. Chceme vás proto opět vyzvat k duchovní i finanční podpoře tohoto díla, které by mělo být v naší zemi první stabilní koncertní zvonohrou splňující mezinárodní standardy pro tento výjimečný nástroj. Svůj příspěvek můžete poslat na transparentní účet  Náboženské obce CČSH v Hradci Králové č. 4862517001/5500 pod variabilním symbolem 329. Kdo by měl zájem věnovat celý zvon a mít na něm své věnování, ceny dalších pěti zvonů, které budou nyní následovat, se pohybují od 44.165,-  do 42.350,- Kč, ale jsme a budeme vděční i za každý drobný dar – vždyť Bůh hledí k srdci. Zvony, které nyní přijdou na řadu, budou svými jmény připomínat další významnou duchovní tradici našich dějin, kterou vytvářela Jednota bratrská: Petr Chelčický, Bratr Řehoř, Matěj z Kunvaldu, Tůma Přeloučský a Lukáš Pražský.

Na setkání s vámi při shromáždění naplněném Boží chválou i naší lidskou vděčností a radostí se těší

 

Pavel Pechanec, královéhradecký biskup CČSH

a Františka Klásková, královéhradecká farářka  

 

 

Přílohy:

jpgVoskový model



Václav Drašnar publikováno: 18.11.2015 12:06 zobrazeno: 1617x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus