WebArchiv - archiv českého webu

Biskupové chválí výzkum s použitím kmenových buněk.

00.04.2007 Vědcům z londýnské nemocnice pod vedením Magdiho Yacouba se povedlo vypěstovat z dospělých kmenových buněk, odebraných z kostní dřeně, srdeční tkáň, použitelnou jako materiál při léčbě srdečních chorob namísto umělých chlopní.

Ve svém prohlášení tento úspěch oceňuje i Společná bioetická komise biskupských konferencí Anglie a Irska.

 

Sekretář komise, P. Paul Murray, podotýká, že tento způsob použití kmenových buněk je etický, protože nešlo o buňky odebrané z embrya, ale z kostní dřeně samotného pacienta. Význam tohoto postupu zmínila i britská BBC: "Pokud byla chlopeň vypěstována z pacientových vlastních buněk, nebude třeba podávat léky, které by tělu zabránily ji odmítnout."

 

"Tento pokrok obhajuje pozici, zastávanou církví, katolickými bioetiky i dalšími odborníky, kteří vždy tvrdili, že největší potenciál se nachází v léčbě dospělými kmenovými buňkami a ne kmenovými buňkami embryonálními," říká P. Murray.

 

"Když nyní existují konkrétní výsledky použití dospělých kmenových buněk a časový rámec pro jejich praktické užití v léčbě, zanechme konečně neplodného a destruktivního výzkumu embryonálních buněk, který má k tak bezprostřednímu výsledku ještě hodně daleko."

 



ČBK

Lenka Nováková publikováno: 17.05.2007 12:40 zobrazeno: 3380x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus