WebArchiv - archiv českého webu

Slovo při otevření školky „Směrovka“ v Hostivici - říjen 2015

01.10.2015

Vážení přítomní,

srdečně vás všechny pozdravuji při této radostné a požehnané chvíli otevření mateřské školky Směrovka, která se nachází při Sboru Alberta Schweitzera Církve československé husitské.

Albert Schweitzer byl protestantský duchovní a teolog, který se rozhodl pomáhat lidem v Africe jako lékař. Když se ho ptali, jestli je pesimista nebo optimista, tak odpověděl: „V poznání jsem pesimista, ale má vůle a naděje jsou optimistické“ (A. Schweitzer: Z mého života, s.     ).

Vy, kteří jste založili a budovali tuto školku, potřebovali jste také mnoho vytrvalé vůle a naděje, abyste záměr přivedli až k dnešnímu dni. Člověk potřebuje mít vůli a naději. Vůle bez naděje se vyčerpá a naděje bez vůle, aktivity, nasazení je naděje neúplná a statická.

Školka má být místem, kde je dětem spolu dobře a kde mohou rozvíjet své schopnosti a čerpat hodnoty pro svoji životní orientaci.

Postava Alberta Schweitzera nám ukazuje směr k důležitým hodnotám. Uvedu tři hodnoty, které jsou patrné v jeho životě a díle. Tím prvním je vztah k přírodě a úcta k životu. Je představitelem filozofie úcty k životu v přírodě.

Tím druhým je rozvíjením umění a hudby. Albert Schweitzer byl skvělým varhaníkem.  A tím třetím je jeho víra. Byl křesťanem, který věřil v Ježíše. Nejen o něm psal knihy, ale on ho následoval v praktické pomoci a službě druhým.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří toto dílo vzniku mateřské církevní školky podpořili a zvláště těm, kteří se pro ně nasadili – sestře duchovní Jitce Brejtrové a bratru Michalu Brejtrovi, i vám dalším. Přeji dětem, aby sem chodily rády a cítily se zde dobře, jak v útulném a tvořivém prostředí vnějším, ale i vnitřním prostředí mateřských sourozeneckých a kamarádských vztahů.

Všem pracovníkům přeji Boží požehnání, zdraví a optimismus v pojetí Alberta Schweitzera, který se projevuje nezdolnou dobrou vůlí a stálou živou nadějí.

 

Říjen 2015



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 19.10.2015 05:06 zobrazeno: 1893x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus